Noul cod rutier aduce amenzi usturatoare de la data de 15 februarie

Posted by

Incepand cu 15 februarie, intra in vigoare reglementarile din noul cod rutier, care contine prevederi legate de siguranta copiilor transportati in autovehicule. Vine, de asemenea, cu prevederi legate de amenzi mai mari si suspendarea carnetului in caz de neachitare a acestora.

Puteti vedea noul cod rutier aplicabil prin Hotararea Guvernului nr. 11/2015 aici.

Amenzi usturatoare pentru depasirea vitezei

Cea mai mare amenda care poate fi aplicata unui sofer este de 9750 lei. Totusi nu trebuie sa va speriati, pentru ca valoarea maxima se aplica doar in cazul persoanelor juridice (adica a firmelor), in cazul persoanelor fizice amenda maxima fiind de 1950 lei.

Pentru depasirea cu peste 50 km/h a vitezei admise pe un anumit sector de drum, se aplica intre 9 si 20 de puncte de amenda si de asemenea se suspenda dreptul de a mai conduce pe o perioada de 90 de zile.

De asemenea si nerespectarea culorii rosii a semaforului se sanctioneaza cu 4-5 puncte de amenda si suspendarea dreptului de a mai condude pe o perioada de 30 de zile. Cam putin, am spune noi.

Mai jos gasiti clasele de sanctiuni si punctele amenda ce se acorda pentru fiecare clasa:

a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda (195 lei sau 292,5 lei);
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda (390 lei sau 487,5 lei);
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda (intre 585 si 780 lei);
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda (intre 877,5 si 1.950 lei);
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (doar pentru persoane juridice – intre 2.047,5 si 9.750 lei).

Transportul copiilor in noul cod rutier

Copiii care au inaltimea mai mare de 135 cm pot fi transportati in autovehicule doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca de zona gatului sau a fetei, sau intr-un scaun pentru copii. Pentru cei sub acest prag de inaltime sunt obligatorii scaunele pentru copii omologate.

In cazul in care copilul are varsta mai mica de 3 ani, transportul se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat soferul autovehiculului. De asemenea, se face exceptie de la necesitatea de a fi fixat in scaun de copil in cazul mijloacelor de transport in comun, daca ocupa orice alt loc decat cel din fata.

Scaunul pentru copii trebuie montat doar pe locurile din spate ale autovehiculului si se face in conformitate cu instructiunile de montare furnizate de catre producatorul acestuia. Exista totusi posibilitatea de a monta scaunul de copil si pe locul din fata, dar avand orientarea cu fata spre directia opusa directiei normale de deplasare a autovehiculului si cu dezactivarea airbagului din dreapta. De obicei, pentru dezactivarea airbagului aveti un mic buton in zona usii din dreapta, bineinteles fiind diferit de la un model de masina la altul.

In cazul nerespectarii acestor reglementari, conducatorul autovehiculului este sanctionat cu 4-5 puncte de amenda (390 – 487.5 lei) si 3 puncte de penalizare.