Ploiestiul, polul urban al Munteniei

Posted by

Ploiesti, municipiul resedinta al judetului Prahova, este orasul situat in Muntenia, care nu are o suprafata mai mare de 60 km patrati. Dupa exploatarea in masa a zacaminterlor de petrol din zona, orasul a inceput sa se dezvolte in planul industriei si astfel au luat nastere si rafinariile. De aici isi trage si denumirea de „capitala aurului negru”. In apropierea Ploiestiului, regasim si regiunea viticola Dealu Mare – Valea Calugareasca si ca nod de transport, face legatura intre Bucuresti, Transilvania si Moldova.

Potrivit unui recensamant realizat in anul 2011, Ploiestiul se situeaza printre cele 13 orase ale Romaniei care s-a dezvoltat din punct de vedere economic. Cu alte cuvinte, Ploiesti este unul din marile orase economice ale tarii. Cum ne sugereaza analiza efectuata la vremea respectiva, din totalul populatiei acestui oras, un total de aproximatix 210.000 persoane, un numar de 80.000 de persoane venite din alte localitati traiesc in Ploiesti. Asta inseamna un procentaj de 38 % din totalul populatiei municipiului, iar jumatate din acestea s-au mutat din alte orase ale tarii aici. La recensamantul din 2011, cifrele arata ca Bucurestiul a fost principalul punct din care au plecat peste 8700 persoane, deci Ploiestiul a atras populatie din capitala. In ordine descrescatoare, urmeaza orasele Buzau, Brasov si Targoviste. Acestea enumerate sunt orasele principale ca sursa de locuitori pentru orasul ploiestean.

ploiesti oras

Nu este surprinzator faptul ca Ploiestiul a devenit un pol urban atractiv si cel mai mare pol din zona Munteniei, asta datorita factorilor ca traditia petroliera, parcurile industriale din zona, statutul sau de centru universitar si costul mai scazut al vietii, daca facem o comparatie cu Bucurestiul. Desi un numar mare de 15.000 locuitori au preferat capitala, totusi Ploiestiul ramane singurul oras din Romania care a reusit si reuseste sa atraga forta de munca din capitala si nu numai.