Vaccinuri pe sponci în spitalele din Prahova! Antitetanosul, o raritate!

Posted by

Anul trecut, Institutul Cantacuzino a sistat producţia de vaccin antitetanos iar spitalele s-au văzut nevoite să cumpere dozele, prin intermediul unei societăţi comerciale, de la producătorii din Franţa, la un preţ mult mai mare. Chiar şi aşa, se asigurau stocurile în unităţile sanitare dar, în ultimele luni nici măcar producătorul francez nu mai poate asigura necesarul. În spitalele din Prahova, vaccinul antitetanos este o raritate cumpărată pe bani mulţi şi folosită numai în caz de urgenţă maximă.

Managerii spitalelor de urgenţă din Ploieşti s-au văzut nevoiţi să plătească până la peste 100 de lei pentru singura alternativă de pe piaţa românească la vacinul antitetanos, un vaccin care produs de Institutul Cantacuzino costa în jur de 2 lei. Chiar şi aşa pe stocul spitalelor din Ploiesti, nu sunt decât câteva doze, şi acestea păstrate pentru cazuri extreme. La Spitalul de Pediatrie, de exemplu, medicii au achiziţionat 20 de doze de vaccin. „Este criză în toată ţara. Noi avem o rezervă luată pe achiziţie de urgenţă. Este vorba despre un vaccin foarte scump aşa că nu am putut achiziţiona decât 20 de doze pentru urgenţe. La fel a făcut şi Spitalul Judeţean pentru că din altă parte nu avem de unde să luăm. Trebuia să ne facem un stoc în condiţiile în care am înteles că de-abia la jumătatea lunii iunie vaccinul antitetanos va fi disponibil din nou”, ne-a declarat dr. Oresta Vasile, managerul Spitalului de Pediatrie din Ploieşti.

Nici Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti nu are stocuri suficiente. „E adevărat că nu avem vaccin ca altă dată. Avem un stoc pentru urgenţă, pentru muşcaţii de câini. Nu pot să spun dacă acesta va fi suficient până la jumătatea lunii viitoare pentru că nu putem preconiza numărul de prezentări”, ne-a spus şi Cătălin Vişean, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti.

În farmacia Direcţiei de Sănătate Publică Prahova mai sunt 30 de doze dar acestea sunt păstrate pentru situaţii de urgenţă. Între timp, însă, pacienţii care au nenorocul să se taie sau să se înţepe cu cine ştie ce obiecte, riscă să se îmbolnăvească. Tetanosul este o boală acută, adeseori fatală. Se caracterizează prin rigiditate generalizată şi spasme convulsive ale muşchilor scheletali. Rigiditatea musculară implică, de obicei, maxilarul şi gâtul, iar apoi se generalizează.

În stocul naţional da, în spitale ba
Chiar dacă managerii spitalelor din toată ţara acuză lipsa vaccinului antitetanos, Ministerul Sănătăţii anunţa vineri că „nu există premisele unei crize de vaccin antitetanos“. Compania Unifarm SA, aflată în subordinea MS, a informat ministerul că deţine în depozite 30.000 de doze de vaccin antitetanos, urmând ca săptămâna viitoare să fie achiziţionate încă 60.000 de doze. În acest sens, unităţile sanitare au fost anunţate, prin intermediul site-ului MS, că, pentru aprovizionarea cu acest vaccin, „pot transmite comenzi companiei Unifarm, astfel încât să poată fi asigurat, în timp real şi fără disfuncţionalităţi, tratamentul pacienţilor“.