Câinii din Ploiești, otrăviți cu furadan, o substanță interzisă în România

Posted by

Povestea cânilor otrăviți în Ploiești devine penală.
Conform buletinelor de analiză ale Direcției Sanitar Veterinare, venite de la București, câinii care au murit în chinuri prin diverse cartiere ale Ploieștiului au fost otrăviți cu furadan, o substanță toxică, extrem de puternică care a și fost interzisă în România din 2008.

Informația a fost furnizată de către directorul DSV, Mihai Terecoasă.

Rezultatul buletinului de analize este cu atât mai grav cu cât această substanță interzisă la producere, import, export, folosire, comercializare a fost interzisă, atât în Europa cât și în România.

Furadanul este denumirea comerciala a unui pesticid extrem de puternic Carbofuran, considerat a fi unul din cele mai toxice pesticide. Furadanul este folosit la combaterea insectelor care ataca culturile de cartofi, porumb si soia. Substanța este un insecticid sistemic care se aplică prin tratarea semințelor apoi, este absobită de plantă la nivelul rădăcinii, de unde este distribuit către tulpină, frunze dar nu și în fructe, motiv pentru care acesta trebuie împraștiat în unele cazuri pe sol.

Furadanul are cel mai mare grad de toxicitate, un singur mililitru (1 ml) de substanță ingerată poate fi fatal unui om matur.

Ceea ce s-a întâmplat la Ploiești ca o persoană, ori mai multe, ori reprezentanții unei societăți să răspândească prin oraș, otravă pură, prin zone verzi, locuri de joacă pentru copii, zone din apropierea blocurilor de locuințe este deja o infracțiune.

Această infracțiune ese prezăzută de articolul 390 „Traficul de substanţe toxice” : „Producerea, deţinerea sau orice altă operaţiune privind circulaţia produselor toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conţin astfel de substanţe ori experimentarea produselor ori substanţelor toxice, toate acestea fără drept, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”.