Fie că este vorba despre un proiect personal pe care vrem să îl ducem la bun sfârșit, ori munca pe șantier, pericolele de accidentare sunt la tot pasul. Utilizarea greșită a uneltelor, neatenția, și echiparea necorespunzătoare sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor de lucru. Fie că vorbim despre îmbrăcăminte sau încălțăminte de protecție, purtarea echipamentului reduce semnificativ riscurile de accidentare, dacă acesta este adecvat muncii prestate.
Cu atâtea oferte pe piață, cum alegem echipamentul de protecție potrivit pentru noi?
1. Scopul
Poate cel mai important aspect este scopul pentru care aceste echipamente de protectie vor fi folosite. Pentru munca solicitantă fizic, îmbrăcămintea de protecție trebuie croită din material rezistent la abraziune, tocire sau întindere. De obicei, tercotul cu întărituri este o alegere ideală. Protecția la flacără deschisă necesită o croială din material ignifugat, de obicei din bumbac sau materiale sintetice. Pentru o protecție adecvată la temperaturi scăzute și intemperii, îmbrăcămintea de protecție poate fi croită din materiale sintetice, cu căptușeală și strat exterior impermeabil, pentru o izolare optimă.
Încălțămintea de protecție poate fi dotată cu bombeu și lamelă antiperforație, și talpă rezistentă la contactul cu hidrocarburi. În funcție de nevoi, se poate alege o pereche de încălțăminte de protecție cu rezistență crescută la temperaturi înalte, talpă antialunecare, fețe hidrofobizate, sau fără piese din metal.
2. Nivelul de confort
Îmbrăcămintea de protecție trebuie să ofere și un grad crescut de confort, în special dacă trebuie purtată pe toată durata zilei. Echipamentul de protecție incomod va descuraja utilizatorul să îl folosească, astfel devenind expus la riscuri de accidentare.
Croiala și materialele din care este realizat echipamentul de protecție au un cuvânt importat de spus la capitolul confort. Spre exemplu, pentru munca la temperaturi ridicate, este indicată folosirea materialelor ușoare și respirabile. De asemenea, nu se recomandă purtarea unor echipamente cu un nivel de protecție prea ridicat pentru munca prestată, dacă acestea devin incomode la purtare. În funcție de sezon și scopul pentru care se vor folosi, încălțămintea de protecție poate varia, de la sandale cu bombeu până la bocanci de protectie sau cizme de protectie.
3. Prețul
Realist vorbind, prețul este unul dintre primele criterii luate în calcul la alegerea echipamentului de protecție. Pentru o protecție de încredere, echipamentele certificate CE sunt o alegere recomandată. Deși am fi tentați să ne orientăm către prețul cel mai mic, echipamentele de protecție de calitate superioară sunt o investiție pe termen lung. Dincolo de garanția siguranței, o imbracaminte de protectie și o pereche de încălțăminte de protecție de calitate rezistă mai mult timp, necesitând înlocuirea mai rar.
Bineînțeles, alături de echipamentul de protecție, instruirea adecvată este esențială pentru siguranța crescută la lucru. Întreținerea și curățarea regulată a îmbrăcămintei și încălțămintei de protecție se poate face după fiecare utilizare, pentru a asigura o durată de utilizare prelungită.