iun. 3

Ce nu este permis in cadrul alegerilor locale de pe 5 iunie 2016

Ce nu este permis in cadrul alegerilor locale de pe 5 iunie 2016

Pentru ca alegerile locale se apropie cu pasi repezi, pentru ca mai sunt doua zile pana pe data de 5 iunie, toti romanii trebuie sa fie informati cu privire la ce le este permis si ce nu le este permis atunci cand merg sa voteze. Fac referire strict la tot ce tine de a vota, de regulile care se aplica si nu trebuiesc incalcate. Si, nu mica este mirarea ca, da, mai sunt persoane care nu stiu cum se procedeaza atunci cand se pune problema sa depuna un vot. Poate ca vin pentru prima data la vot, poate ca unora le mai trebuie amintite conditiile in care pot face acest lucru fara sa intervina ceva neplacut.

Oricum ar fi vorba, toti cei prezenti trebuie sa respecte legea, fara doar si poate si sa incerce sa fie cat se poate de decisi asupra candidatului pe care il aleg. Pentru ca am sa raman la nivel local, vorbesc despre sectiile de votare din municipiul Ploiesti, pentru ca, bineinteles, si aici se va merge la vot. Cu aceasta ocazie, Inspectoratul Judetean Prahova a reamintit cetatenilor din Ploiesti si din judet, in general, care sunt prevederile legale in ceea ce privesc contraventiile sau infractiunile electorale. Printre contraventiile legate de procesul acesta se numara urmatoarele: prezenta in cabina de vot, cu exceptia cazurilor mentionate de lege, a mai multor persoane, cat si fotografierea buletinului de vot se sanctioneaza cu amenda ce poate ajunge la 1000 LEI; deteriorarea materialelor ce fac obiectul alegerilor electorate ca afise, etc. conduce la o amenda ca si in cazul primei contraventii mentionate; comercializarea pe o raza de 500 de metri de la locul sectiilor de votare a bauturilor alcoolice, dar si consumul lor de catre cei care voteaza sunt fapte ce vor fi penalizate cu o amenda de pana la 3000 LEI; etc.

sectii de votare

Infractiunile electorale, de asemenea, se pedepsesc si ele conform legii si aici este mai grav deoarece asemenea fapte se pedepsesc cu inchisoarea. Una dintre acestea ar fi oferirea sau darea de bani, bunuri sau a altor foloase celor care vin sa voteze, pentru a-i determina sa isi schimbe votul in favoarea altei alegeri.