Ce tipuri de coroane dentare puteti alege: coroane ceramica, cu metal sau zirconiu

Posted by

Astazi, exista multe materiale si sisteme disponibile pentru stomatologi pentru a rezolva mai bine nevoile clinice ale pacientilor lor. Parametrii care trebuie luati in considerare atunci cand se face alegerea unui material de restaurare protetica sunt legati de: tipul bontului protetic (implant sau dinte natural), starea de sanatate a dintelui, pozitia in schema dentara si valoarea estetica a elementului, conditiile functionale ale pacientului si extensia restaurarii, preferinte etc. Acesti parametrii, dar si altii influenteaza proiectul protetic, alegerea preparatului si, prin urmare, si alegerea materialului de restaurare. De exemplu, tehnica metalo-ceramica este inca folosita pe scara larga. Insa, procedurile de restaurare fara metale pot fi considerate fiabile. Vorbim decoroane ceramica totale sau cu zirconiu. Abordarea acestor tipuri de proteze fara metale permite medicilor sa lucreze frecvent cu preparate mai conservatoare care respecta structura reziduala a dintilor si, in acelasi timp, tesuturile parodontale.

Dar ce este totusi o coroana dentara?

Coroana dentara este in toate privintele o proteza. De asemenea, poate fi definit ca un „capac” care este pus pe un dinte compromis de o carie, o ruptura sau de tratamentul de canal. In aceste cazuri, pentru a restabili functionalitatea corecta, o coroana artificiala este fabricata si introdusa pe dinte. Totusi, trebuie sa intelegm ca ceramica si zirconiul nu sunt alternative. Cu greu vom putea alege ori una, ori alta pentru ca nu sunt doua tipuri de coroane in concurenta, deoarece au particularitati si utilizari diferite. Chiar si astazi exista o confuzie pe aceasta tema, motiv pentru care reiteram ca:

Zirconiul este folosit in locul metalului chirurgical pentru a realiza partea de interior a coroanelor, podurilor, capsulelor si nu ca substitut al ceramicii. Prin urmare, deducem ca atunci cand vorbim despre un dinte din zirconiu, spunem ca acesta este zirconiu pentru partea interna si ceramica sau portelan pentru partea externa.

Este important pentru noi sa spunem acest lucru, deoarece aceste aspecte stau la baza neintelegerilor cu pacientii care sunt adesea informati. In plus, din lipsa de informatie, acestia iau o decizie gresita.  Deci, daca doriti sa intelegeti daca trebuie sa alegeti zirconiu sau ceramica, ar trebui sa stiti ca, cu exceptia unui caz, aceasta comparatie nu ar trebui sa fie facuta. Singurul caz valid este de a compara o coroana realizata in intregime din ceramica, adica partea interna si partea externa, sau o coroana care are partea interna in zirconiu si partea exterioara in ceramica. In acest caz, ceramica poate fi utilizata pentru a avea un dinte realizat complet din acelasi material. Exista coroane complet realizate in zirconiu (monolit), dar nu sunt atat de fiabile si ofera intr-adevar putine avantaje.

De ce este asociat zirconiul cu estetica dintilor?

Zirconiul este considerat o solutie estetica a dintilor, deoarece rezolva o problema veche a coroanelor metalo-ceramice care, avand un material opac si intunecat in interior, nu reflecta lumina, la fel ca un dinte real. Astfel, dintele poate avea o imagine intunecata sau nefireasca .

In plus, zirconiul serveste pentru a impiedica ca marginea intunecata a coroanei sa devina vizibila. Aceasta margine intunecata este parte integranta din coroanele metalo-ceramice si care din cauza retragerii gingiilor ar putea deveni vizibila. De aceea, zirconiul devine o alegere buna in toate acele cazuri in care nu doriti sa va asumati aceste riscuri. Puteti avea astfel un dinte alb, cu proprietati incredibile de transluciditate, ce va permite sa aveti o solutie mai estetica.

Si totusi, ce material sa alegeti?

Dupa ce ati luat decizia de a continua cu aceasta procedura, ajungeti si la alegerea celui mai potrivit material. Cu toate acestea, trebuie sa specificam faptul ca prima proteza care va fi introdusa la un pacient este cea provizorie, din rasina. Nu serveste decat pentru a nu lasa o gaura spectaculoasa in arcul dentar in timp ce se fabrica o coroana dentara personalizata. Aceasta solutie temporara are multe limitari, deoarece nu este foarte stabila si trebuie sa aveti grija, in special cand consumati anumite alimente. Cand vorbim insa despre proteze permanente, destinate sa dureze cat mai mult, lucrurile se schimba si alegerea se face intre 3 familii diferite de materiale si procese:

Coroane complet metalice. Fabricate dintr-un aliaj de metale non-nobile, rezista foarte bine la masticatie si se uzeaza mai incet decat altele. Se fragmenteaza sau se rup foarte rar. Exista, de asemenea, cele realizate dintr-un aliaj cu aur (metal nobil), care, pe langa avantajele celor amintite mai sus, adauga o compatibilitate ridicata cu tesutul gurii. In plus, optiunea „ complet metal” prevede o pilire minima a dintelui care trebuie incapsulat. Singurul dezavantaj real este culoarea. Coroanele dentare metalice nu sunt albe si este imposibil sa le confundati cu un dinte natural. Aspectul poate fi total inestetic. De aceea, aceste coroane metalice sunt recomandate pentru dintii care nu sunt vizibili.

Coroane complet din ceramica. Ele au un  mare avantaj estetic deoarece pot fi fabricate exact in culoarea celorlalti dinti naturali si, prin urmare, nu se pot distinge in arc. De asemenea, acestea nu implica riscul aparitiei alergiilor care exista in cazul aliajelor metalice ce nu sunt nobile. Cu toate acestea, riscul de uzura, rupere, ciobire este cu siguranta mai mare si este necesara reducerea mai mare a dimensiunii dintelui de baza. Totusi, folositi o astfel de coroana ceramica atunci cand trebuie sa acoperiti dintii vizibili.

Coroana metalo-ceramica. Aceasta coroana este realizata pentru a combina aspectele pozitive ale celor 2 solutii anterioare. Capsula metalica interna face proteza mai rezistenta decat cea din portelan complet, dar mentinand estetica excelenta a acestora, datorita portelanului exterior. Problema cu aceste coroane este ca, in cazul recesiunii gingiei, cum spuneam mai sus, apare metalul de baza, sub forma unei linii negre chiar sub albul coroanei. De aceea, mai nou, se utilizeaza combinatia de ceramica cu zirconiu.

A alege o coroana dentara poate fi destul de dificil. De aceea, cel mai bine este sa intrebati medicul stomatolog ce vi s-ar potrivi mai bine, in functie de problema existenta.