Cheia mica „rastoarna” masina mare. Panicheaza-te din timp si fa-ti o copie!

Posted by

Exista o serie de automatisme pe care un sofer le executa de fiecare data cand urca la volan, precum eliberarea franei de mana, aprinderea luminilor sau asigurarea vizibilitatii in oglinzi, dar verificarea integritatii cheii nu se afla printre acestea.

Parca ar fi vesnica si indestructibila, nu necesita realimentare, curatare, inlocuire de piese, nu se cere bagata in seama si atunci de ce sa-ti bati capul si cu asta? Functionarea impecabila e de la sine inteleasa, aceasta presupunere fiind una dintre cele mai dese greseli pe care le fac majoritatea soferilor. Tocmai de aceea a avea oricand disponibila o copie a cheii auto este o masura minima de precautie impotriva propriei neglijente.

Cheia nu se afla niciodata pe lista de prioritati, desi fara ea masina devine inutila, fiind cea mai la indemana, cel mai des manipulata și, totusi, cea mai ignorata componenta. Asta, pana cand nu mai merge si ai nevoie de reparatia cheii auto. Atunci panica, atunci drama, cand aceasta minune a tehnologiei care este masina sta asa, disponibila, gata pregatita de drum, asteptand sa o folosești, si pe tine te-a lasat cheia, pentru ca:

  • ai supus-o unui soc mecanic și s-a defectat;
  • ai supus-o unei surse de umezeala si s-a defectat;
  • ai supus-o unei surse extreme de caldura si s-a defectat;
  • ai fi preferat sa se defecteze decat s-o pierzi si totusi…

Provocari in realizarea unui duplicat al cheii auto

Fara a intra in detalii tehnice, e suficient sa spunem ca exista foarte multe tipuri de chei, fiecare model avand propriile particularitati, pe care un lacatus profesionist trebuie sa le ia in considerare atunci cand primeste o comanda de copiere a unei chei auto.

Acesta poate fi solicitat sa realizeze un duplicat al unei chei slot cu telecomanda, dupa o cheie fara telecomanda ori un model Keyless Go, gama de manopere necesare putand varia de la frezarea canalului lamelei, pana la programarea sau copierea cipului cheii.

Apoi, telecomanda poate fi separata de cip, caz in care programarea acestuia trebuie sa se faca separat de sincronizarea telecomenzii, spre deosebire de modele la care cele doua componente fac corp comun si, prin urmare, se impune o abordare unitara.

De ce sa apelezi la un atelier specializat în copiererea cheilor de masina?

Realizarea unei dubluri a cheii auto se poate face prin programare sau prin copiere. Prima metoda presupune, odata cu adaptarea unei chei noi, eliminarea din memoria masinii a informatiilor celei vechi, recomandabila ca masura de siguranta, in situatia in care aceasta a fost pierduta. Daca nu exista riscuri de securitate, este suficienta copierea, noua cheie urmand sa aiba acelasi cod de identificare ca cea veche, fara a se interveni asupra memoriei masinii.

Un atelier specializat in copierea cipurilor de chei auto si celelalte manopere conexe cunoaste situatia specifica a fiecarui model. Are, prin urmare, sculele necesare pentru a realiza in siguranta    aceasta operatiune indiferent de tipul de masina, fara diferente calitative sau de timp de executie intre copierea unei chei de Ford Focus, Ford Focus 2, Opel Astra G sau Skoda, ca sa amintim doar cateva dintre cele mai intalnite marci.

De asemenea, o lacatuserie profesionista poate face un duplicat doar in baza butucului si garanteaza securitatea sistemului de deschidere si/sau pornire a oricarui autovehicul, pentru a nu da erori care ar putea fi exploatate de persoane straine, precum si functionarea optima timp indelungat.

Motivul pentru care este atat de important ca un atelier de copiat chei auto sa aiba expertiza si unelte de mare precizie este ca noul cip, care transmite computerului masinii, prin frecventa radio, codul specific de identificare, adica parola care iti asigura accesul la autovehicul, trebuie invatat sa emita semnalul corect. Programarea defectuoasa iti poate lasa masina vulnerabila.

De ce sa te legi la cap daca nu te doare… inca

A avea o copie a cheii masinii este una dintre cele mai bune investitii pe care le poti face in autovehiculul tau, deoarece fiecare dintre partile componente ale acesteia prezinta anumite vulnerabilitati: lamela se poate indoi, carcasa nu este indestructibila, iar telecomanda, adica placuta electronica, si cipul, denumit si transponder, partile „inteligente”, sunt protejate doar într-o anumita masura de invelisul dur.

Cu cat ai mai multe copii ale cheii auto, cu atat ai mai multe sanse sa te poti bucura de masina, deoarece, chiar daca esti precaut si ai norocul sa scapi de incidentele nedorite, intr-un final se va termina bateria.

Exista prea multe situatii care iti pot reduce masina la nivel de „bibelou” ca sa nu faci macar efortul de a tine la indemana datele de contact ale unui atelier profesionist. Mai mult ca sigur ca, la un moment dat de-a lungul experientei de sofer, din vina ta sau nu, va aparea o situatie in care fie te vei felicita pentru ca ti-ai multiplicat cheia auto ori ca te-ai gandit sa-ti copiezi telecomanda auto, fie vei regreta ca nu ai facut-o.