De ce este bine sa ai un certificat energetic al locuintei tale?

Posted by

Daca esti si tu in situatia in care nu stii de ce ai avea nevoie de un certificat energetic sau mai bine spus pe numele sau un Certificat de Performanta Energetica, eu iti voi lasa aici, in acest articol cateva argumente pentru care ai nevoie de el.

In primul rand, de acest certificat ai nevoie fie ca vrei sa-ti vinzi, sa inchiriezi, sau sa renovezi, imbunatatesti spatiul de locuit. Cu alte cuvinte nu poti face nimic din ceea ce am spus mai devreme fara acest certificat energetic, mai ales ca acesta este obligatoriu in cazul in care vrei sa vinzi sau sa inchiriezi locuinta. In alta ordine de idei, certificatul energetic reprezinta clasa de eficienta, in care locuinta ta se incadreaza fiind o ierarhizare de la clasa A la clasa G.

Cu cat locuinta ta tinde catre clasa de eficienta energetica A, cu atat este mai bine, deoarece nu vei avea foarte multi bani de investit in locuinta ta pe ceea ce inseamna eficienta energetica. Cu cat locuinta ta tinde catre clasa energetica G, cu atat ai nevoie de mai multi bani pentru a investi in ea si pentru a-ti imbunatatii facilitatile energetice.

Se spune ca daca iti achizitionezi o casa ce are o clasa de eficienta energetica ridicata, chiar daca este mai scumpa la cumparare, nu vei fi nevoit ca in timp sa investesti mult mai mult decat ai platit pentru casa. Acest lucru nu se aplica si pentru locuintele ce apartin claselor de eficienta energetica D,E, F, G.

Concret performanta energetica a locuintei se masoara pe baza unor parametrii interni si externi ai spatiului de locuit, spre exemplu expunerea la soare, influenta cladirilor din vecinatatea spatiului, climatul interior al cladirii, materialele de constructie implicate, instalatiile aferente si alti factori.

clase-de-eficienta-energetica

Toti acesti factori influenteaza necesarul de energie. In mod cert certificatul de performanta energetica ofera informatii cu privire la consumul real de energie, adica informatii din care se pot deduce cheltuielile pe care le vei face pentru a aduce locuinta in parametrii optimi de functionare.

Realizarea acestui certificat se face pe baza parametrilor calculati de catre o echipa de auditori energetici atestati, iar pretul unui asemenea certificat energetic difera in functie de suprafata la case si in functie de numarul de camere la apartamente.

Ceea ce mai trebuie mentionat despre acest certificat de performanta energetica este valabilitatea acestuia. Valabilitatea unui certificat energetic este de 10 ani. Iar in fuctia de zona in care locuiesti ai posibilitatea sa-ti alegi firma care sa se ocupe de certificatul energetic al casei tale.

Spre exemplu este mult mai usor sa obtii de la certificat energetic Bucuresti la un pret bun si avantajos pentru tine fata de alte zone, in care probabil nu ai de unde alege si practic esti nevoit sa colaborezi cu singura firma existenta.