Artroza Femuropatelară – cauze, simptome și tratament

Posted by

Artroza femuropatelară apare atunci când cartilajul articular de la nivelul șanțului trohlear și de pe partea internă a rotulei se uzează și se inflamează. Când cartilajul se uzează, acesta devine rugos, subțire iar, atunci când uzura este severă, osul subiacent se poate deteriora. Deplasarea oaselor de-a lungul acestei suprafețe aspre poate fi dureroasă. Pentru a înțelege mai exact ce înseamnă această afecțiune, care sunt cauzele și care sunt cele mai eficiente tratamente în prezent, am apelat la Dr. Mihai Râșcu, medic primar Ortopedie Traumatologie, specialist în chirurgie minim invazivă, șef departament Membru Inferior în cadrul clinicii Ortokinetichttps://www.ortokinetic.ro/echipa-ortokinetic și medic coordonator al Federației Române de Gimnastică.

1. Câteva cuvinte despre anatomia genunchiului.

Rotula este un os mic situat în fața genunchiului – locul unde se întâlnesc osul coapsei (femurul) și osul gambei (tibia). Are rol de protecție a genunchiului și conectează mușchii din partea din față a coapsei cu tibia.

Rotula se poziționează într-un șanț situat pe partea anterioară a extremității distale a femurului numită trohlee femurală sau șanțul trohleear. Când îndoim și îndreptam genunchiul, rotula se mișcă înainte și înapoi în interiorul acestui șanț.

O substanță alunecoasă numită cartilaj articular acoperă capătul distal al femurului, trohlea și partea interioară a rotulei. Cartilajul articular ajută oasele să alunece ușor unul peste celălalt atunci când realizăm mișcările de flexie și extensie la nivelul genunchiului.

2. Care sunt cauzele de apariție a artrozei femuropatelare?

A. Displazia

Displazia apare atunci când rotula nu se potrivește corect în șanțul trohlear al femurului. Din această cauză, atunci când genunchiul se mișcă, există tensiuni crescute la nivelul cartilajului. Acesta începe să se deterioreze ducând la apariția artrozei femuropatelare.

B. Fractura genunchiului

Fracturile rotuliene afectează adesea cartilajul articular care acoperă și protejează partea interioară a osului. Chiar dacă osul rupt se vindecă, este posibil că suprafața articulației să nu mai fie netedă ca înainte de fractură. Acest lucru duce în timp la artroza femuropatelară.

3. Care sunt simptomele artrozei femuropatelare?

Principalul simptom al artrozei femuropatelare este durerea. Deoarece articulația femuropatelară se află în fața genunchiului, durerea se va localiza în partea din față a genunchiului. Durerea poate fi prezentă și în repaus însă, de cele mai multe ori, este totuși provocată de activități fizice care pun presiune pe rotulă, cum ar fi poziția de stat în genunchi, ghemuirea, urcarea, coborârea scărilor și ridicarea de pe scaun. În plus, este posibil să apară o senzație de zgomote la nivelul rotulei numite crepitații atunci când îndoim și îndreptăm genunchiul. Acest zgomot poate fi uneori dureros și poate fi suficient de puternic pentru ca alte persoane să-l audă. Când artroza este avansată, rotula se poate bloca la mișcarea de îndreptare a genunchiului.

4. Care este tratamentul artrozei femuropatelare?

A. Tratament conservator

Tratamentul artrozei femuropatelare este similar cu tratamentul artrozei genunchiului în general. Majoritatea cazurilor pot fi tratate fără intervenție chirurgicală. În cadrul clinicii Ortokinetic,https://www.ortokinetic.ro/clinica-de-genunchi-si-sold opțiunile non-chirurgicale includ:

– Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), reduc atât durerea cât și umflarea genunchiului.

– Exercițiile fizice regulate pot scădea rigiditatea și pot întări musculatura care susține genunchiul. Pacienții care au artroză femuropatelară ar trebui să încerce să evite activitățile care pun presiune pe partea din față a genunchiului, cum ar fi poziția ghemuit. Dacă faceți în mod regulat exerciții cu impact ridicat la nivelul genunchilor, trecerea la activități cu impact redus vă pune mai puțin stres pe genunchi. Mersul pe jos și înotul sunt opțiuni bune cu impact redus asupra părții anterioare a genunchiului.

– Modificarea activității. Trebuiesc evitate activitățile care provoacă accentuarea durerii precum urcarea sau coborârea scărilor

– Pierdere în greutate. Scăderea în greutate cu doar câteva kilograme poate face o mare diferență în ceea ce privește presiunea pusă pe genunchi. Pierderea în greutate poate facilita mișcarea și menținerea independenței.

– Fizio și kinetoterapie. Exercițiile specifice pot îmbunătăți gradul de mișcare al genunchiului. Exercițiile de întărire a mușchilor cvadricepsului vor ajuta la scăderea presiunii pe rotulă la mișcarea de extensie (de îndreptare a genunchiului). Dacă un exercițiu provoacă durere, opriți exercițiul și discutați cu medicul sau cu kinetoterapeutul.

– Infiltrații cu cortizon. https://www.ortokinetic.ro/infiltratii-si-injectii-intraarticulare Cortizonul este un medicament antiinflamator puternic care poate fi injectat direct în genunchi.

Infiltrații cu soluții vascoelastice. În timpul acestei proceduri, o substanță este injectată în articulație pentru a îmbunătăți calitatea fluidului articular. Eficacitatea acestui tratament variază de la 6 la 12 luni, în funcție de stadul artrozei.

B. Tratament chirurgical

Chirurgia devine o opțiune atunci când tratamentul conservator a eșuat.

La Ortokinetic, sub îndrumarea Dr.-ului Mihai Râșcu, medic primar Ortopedie Traumatologie, specialist în chirurgie minim invazivă, șef departament Membru Inferior, sunt disponibile mai multe tipuri de intervenții chirurgicale:

a. Condroplastia. Această procedură se face cu ajutorul artroscopiei – introducerea instrumentelor chirurgicale subțiri prin incizii mici în genunchi. În timpul unei condroplastii, chirurgul curăță suprafețele articulare degenerate, artrozice. Condroplastia reprezintă o opțiune chirurgicală pentru cazurile de artroză ușoară și moderată.

b. Repoziționarea rotulei. Părțile moi de pe ambele părți ale rotulei, care o stabilizează sunt fie strânse, fie alungite pentru a schimba poziția rotulei în șanțul trohlear.

c. Grefa de cartilaj. Cartilajul sănătos poate fi preluat dintr-o altă parte a genunchiului sau dintr-o bancă de țesut pentru a umple o gaură la nivelul cartilajul articular. Această procedură este, de obicei, luată în considerare numai pentru pacienții mai tineri, care au zone mici de deteriorare a cartilajului.

d. Transfer de tuberozitate tibială. Această procedură poate ajuta la ameliorarea durerii la pacienții cu artroza doar într-o parte a rotulei. Tendonul rotulian de sub rotulă se atașează la o proeminență osoasă din partea din față a tibiei proximale numită tuberozitatea tibială. Deplasarea tuberozității tibiale împreună cu inserția tendonului patelar spre medial va schimba poziția rotulei. După procedură, rotula trebuie să se miște mai ușor în trohleea femurală, reducând presiunea asupra zonelor artritice și ameliorând durerea.

e. Proteza femuropatelară. În timpul acestei înlocuiri „parțiale” a genunchiului, suprafețele osului și ale cartilajului deteriorate sunt îndepărtate și înlocuite cu componente metalice și din polietilenă (plastic). Aceste componente sunt de obicei fixate de os cu ciment. Intervenția chirurgicală de înlocuire femuropatelară nu poate fi efectuată dacă există artroza care implică și alte zone ale genunchiului. În acest caz, este indicată o proteză totală de genunchi.

f. Proteza totală de genunchi. Într-o înlocuire totală a genunchiului, toate suprafețele cartilajului genunchiului sunt refăcute. Capătul femurului și tibiei sunt acoperite cu o proteză metalică. Un distanțier din plastic este plasat între aceste componente pentru a crea o suprafață plană netedă. În plus, rotula în sine este de obicei refăcută cu un „buton” din polietilenă.

Care sunt rezultatele tratamentelor artrozei femuropatelare?

Pentru majoritatea pacienților, tratamentul pentru artroza femuropatelară are succes în ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției genunchiului. Rezultatele variază, totuși, în funcție de factorii specifici pacienților și de tipul de tratament.

Cuvinte-cheie / tags: durere de genunchi, ortopedie, artroza femuropatelara, Dr. Mihai Râșcu, ortokinetic, cartilaj, genunchi, rotula.