Babele din Bucegi. Conflictul se reaprinde între Prahova și Dâmbovița

Posted by

Prezent la ședința Consiliul pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia de la Ploiești, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu și-a reafirmat intenția de a revendica platoul din Bucegi pe care se află formațiunea Babele, Sfinxul și Vârful Omu.
„Este un demers început de predecesorii mei la conducerea Consiliului Județean dar îl voi continua, deoarece Babele au aparținut înainte de reorganizarea administrativă din 1968, de județul Dâmbovița. Babele reprezintă un simbol al județului nostru și nu vom renunța la acest drept. Suntem deocamdată la faza concilierii administrative, dar mai departe doar instanța poate decide cine are dreptate. Delimitarea din 1965, când s-a început procesul de reorganizare a fost destul e ambiguă, iar acest monument a ieșit din jurisdicția noastră”, a declarat președintele CJ Dâmbovița. Acesta a mai precizat că a mai avut niște dezbateri aprinse și cu primarul Bușteniului, Emanoil Savin, tot pe același subiect.

La auzul acestei afirmații, Mircea Cosma, președintele CJ Prahova a izbucnit : „Babele sunt în acelaşi loc. Nu ştiu de ce sunt atâtea frământări în judeţul Dâmboviţa, pentru că Babele sunt în România. În ceea ce priveşte unitatea administrativ –teritorială ele sunt şi vor rămâne la Prahova, plecând de la considerentul că Regiunea se va numi sau Prahova sau Muntenia. Tot aici rămân. Aşa că nu trebuie să ne emoţionăm de pretenţiile unora sau altora, care cred că îşi vor creşte PIB-ul judeţului dacă au pe mâna lor Babele. Nu cred că Dâmboviţa creşte la turism prea mai mult faţă de Prahova. De exemplu, judeţul Prahova înregistrează, anul trecut, 318.800 de turişti, în timp ce Dâmboviţa 56.000. Având în vedere că a fost capitală în Evul Mediu, are o mulțime de obiective medievale, Biserica Domnească, Turnul Chindiei, să nu se mai preocupe de Babe, ci să se preocupe de dezvoltarea turismului cultural-istoric”.