Câteva lucruri importante de știut despre un sejur la Balcic

Stațiunea Balcic e la vreo 65 de km de granița cu România, în partea de nord-est a Bulgariei. Probabil că cel mai mișto lucru de văzut e Castelul Reginei Maria. Poți să vizitezi interiorul castelului dar și domeniul din jurul său care conține diferite vile, construcții din piatră, izvoare și crame. De pe zidurile castelului, care sunt ca niște terase, poți să observi marea și vegetația care sunt foarte frumoase.

Poate că Hotelul Regina Maria, care se află chiar lângă castel, oferă cea mai plăcută cazare pentru un sejur la Balcic. Nu știu exact care sunt prețurile, însă am făcut o mică cercetare și vă pot oferi această pagină de unde puteți afla o grămadă de informații importante. Hotelul se află chiar pe malul mării, adică cum cobori ajungi în mare. Nu e plajă pe aici, deși din câte am observat sunt plaje în Balcic. Dar asta nu ar trebui să fie o problemă, pentru că oricum apa e joasă. De asemenea sunt piscine atât exterioară cât și interioară. De la balcoanele sau terasele apartamentelor ai o vedere fenomenală. Nefiind plajă, marea te ia din plin. E o plăcere să fumezi o țigară și să te iuți la imensitatea aia de mare neagră. Hotelul arată foarte mișto, recepția e super tare, miroase acolo foarte frumos și e foarte răcoare, m-aș culca acolo, dar și camerele sunt tari. Ai wireless și merge ceas cel puțin în interior. E adevărat că pe balcon mai scade semnalul, dar tot merge bine, nu ai probleme. Băile au toate produsele igienice de care ai nevoie, paturile duble arată triple sau cvadruple dupăm cum știu eu unele persoane.

Prețuri n-aș putea să vă zic foarte multe, spre exemplu pentru o friptură de porc plătești 7 leva. O ciorbă nu e mai mult de 5 leva. O sticlă de apă o iei cu 1,5 leva sau 2 leva(asta la terase). De țigări nu știu pentru că eu mi-am adus din România dar nu ar trebui să fie un pachet mai mult de 7-8 leva.

În ce privește berea, vă recomand Zagorka. Kamenitza e o altă marcă de bere foarte populară, și chiar mai veche decât Zagorka (1881 față de 1902), totuși mie nu prea mi-a plăcut. Parcă ar fi Bergenbierul nostru, după care din nou nu mă prea dau în vânt.

Fiind o stațiune(printre altele plină de români, vânzătorii și chelnerii vorbind românește de la binișor la neașteptat de bine), Balcic e plin de magazine, magazinașe, bazaruri, piețe, târguri, cu tot felul de produse, de la suveniruri la antichități până la șepci cu spiderman și baloane.

Bune de mâncat sînt mic dejunul bulgăresc, o plăcintă mare cu brânză și niște condimente care o fac puțin iute, peste care torni o farfurie de iaurt și miere. Mamă ce bunătate. Cu cafea sau suc, vai ce bun. De asemenea salata Shopska e foarte bună. Nimic special, castraveți, roșii, ardei grași și unul iute, amestecate și pusă brânză rasă peste ele. Din câte am văzut se mănâncă fără ulei sau oțet sau alte chestii din astea, și e foarte bună așa.

Să te plimbi seara pe faleza luminată de la terase și hoteluri e o plăcere. Îți aprinzi o țigară, o iei la pas și asculți cum sapă apa în stângi. Ce spargeri armonioase zici că asculți Wagner.

Cam atâta deocamdată, o să revin dacă mai am lucruri relevante de zis.