Facturile din ce în ce mai mari îi determină pe români să recurgă uneori la tot felul de trucuri pentru a scoate mai puţini bani din buzunar pentru încălzirea locuinţei sau pentru apă rece şi caldă. Românul e ingenios şi a găsit metode pentru a înşela ceasurile de la repartitoarele de căldură şi apometre. Atenție, după ce citiți nu încercați să faceți așa ceva acasa!
Repartitoare ținute la răcoare
„La repartitoarele de căldură fie nu declară corect indexul, fie că demontează repartitorul, dacă nu are sigiliu, şi-l bagă în frigider sau îl pun afară, la rece. Repartitorul e montat pe calorifer printr-un simplu şurub sau o plăcuţă. El poate fi uşor demontat, iar înainte să vină persoana însărcinată cu citirea indexului, proprietarul locuinţei îl pune la loc. Sau poate să fie de comun acord cu persoana aia. Îi dă o şpagă şi scrie pe caietul lui acolo câteva unităţi. Acel instrument, acel aparat electronic, nu înregistrează în condiţiile în care nu are căldură în jur”. Declarația îi aparține lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România. O altă metodă constă în răcirea repartitorului cu o cârpă umedă sau cu o pungă cu gheaţă. Astfel, aparatul nu mai sesizează diferenţa de temperatură. „Dacă pui ceva umed, creează o protecţie a lui la căldură. Sau poate să-l reseteze dacă vorbeşte cu persoana de la firmă. Ei (cei de la firmă n.r.) au voie să umble să-l reseteze, să-l schimbe dacă e defect, să-l verifice”, mai spune Radu Opaina. Românii mai inventivi apelează la un al doilea calorifer. „Unii proprietari au un al doilea calorifer, care este montat până la momentul citirii repartitorului. Când se citeşte repartitorul se montează caloriferul cu repartitorul montat şi care este şi sigilat”, susține patronul unei firme de instalații sanitare. Ca să nu arate acelaşi consum ca la ultima citire, unii proprietari montează caloriferul cu repartitorul pe el câteva zile, ca să aibă totuşi un consum.
Magneții la apometru
Unii locatari au sigilii pe care le repun după ce au consumat apă fără să fie înregistrată. Alţii şi-au construit chiar reţele paralele, pentru alimentarea vaselor de toaletă sau a maşinii de spălat. „La apă poate să păcălească prin ocolirea contorului, îşi montează maşina de spălat înaintea contorului, de exemplu. Când are nevoie îşi pune un furtun, îl leagă într-o conexiuni făcută înaintea contorului şi foloseşte apă sau poate să scoată contorul, poate să-i pună un furtun temporar după care îl pune la loc, dar asta e mai greu pentru că trebuie să oprească apa în bloc”, a explicat Radu Opaina. O altă metodă constă în desfacerea apometrului şi introducerea unei folii de plastic sau a unei hârtii între dispozitivul de înregistrare şi partea mecanică. Tot la apometre, o altă metodă de a înregistra un consum mai mic este folosirea magneţilor. „Se lipesc de apometru şi acesta nu se mai învârte”, povestește un instalator. „Magnetul poate fi folosit la contoarele de apă rece, apă caldă, dar cele cu rotiţe metalice în interior „, a completat Radu Opaina.