Ingredientul secret: Cum poate îngrășământul să-ți transforme grădina

Posted by

De la grădini până la câmpurile agricole vaste, îngrășămintele sunt eroii nevăzuți care oferă vitalitate plantelor. Dar ce este îngrășământul și de ce este fundamental pentru dezvoltarea plantelor?

În acest articol vom afla care sunt elementele de bază ale îngrășămintelor, care sunt cei mai importanți nutrienți pentru plantele noastre, de ce îngrășămintele sunt compuse dintr-un complex de elemente, care sunt tipurile de îngrășăminte comerciale și diferența dintre acestea.

Elementele de bază în creșterea plantelor

Pentru ca plantele noastre să crească și să prospere, au nevoie de o serie de elemente chimice diferite.

Cele mai importante sunt:

  • Carbon, hidrogen și oxigen, acestea sunt ușor disponibile din aer și apă;
  • Azotul, fosforul și potasiul (aka NPK), sunt cei trei macronutrienți esentiali pe care le îi găsim în majoritatea îngrășămintelor;
  • Sulful, calciul și magneziul sunt macronutrienți secundari care se pot găsi doar în anumite produse;
  • Bor, cobalt, cupru, fier, mangan, molibden și zinc, sunt micronutrienți, iar lipsa acestora poate crea și ea carențe.

Cei mai importanți nutrienți

Cei mai importanți dintre nutrienții enumerați, sunt cei necesari în cea mai mare cantitate de către plantă: azotul , fosforul și potasiul.

Azotul, fosforul și potasiul sunt importante deoarece sunt necesare pentru formarea țesuturilor vegetale și pentru realizarea funcțiilor de bază, precum fotosinteza. De exemplu:

  • Azotul (N) ajută la formarea proteinelor (aminoacizilor), deci ajută la formarea de nou țesut vegetal;
  • Fosforul (P) ajută la formarea fosfolipidelor care alcătuiesc membrana moleculară;
  • Potasiul (K) reprezintă 1% până la 2% din greutatea oricărei plante și, ca ion în celule, este esențial pentru metabolism.

Fără azot, fosfor și potasiu, planta pur și simplu nu poate crește, deoarece nu poate genera țesuturile sau iniția functiile de care are nevoie.

Deloc surprinzător, această compoziție chimică explică de ce îngrășămintele cu azot, fosfor și potasiu sunt unele dintre cele mai comune opțiuni de pe piață.

Mai multe informații despre ce face fiecare nutrient și despre dereglările de nutiție a plantelor ce pot apărea, găsiți pe site-ul nostru.

Înțelegerea îngrășămintelor comerciale

Un simplu îngrășământ cu azot, după cum se dovedește, va furniza doar o fracțiune din nutrienții esențiali necesari pentru dezvoltarea plantelor asftel, se limitează creșterea vegetativa și randamentul culturilor.

Cifrele care se pot găsi pe eticheta unui îngrășământ vă indică procentele de azot, fosfor și potasiu. Deci, îngrășământul 12-8-10 are 12% azot, 8% fosfor și 10% potasiu.

Ar trebui să subliniem că există mai multe tipuri de ingrasaminte. Îngrășămintele sintetice, concepute prin procese chimice, acestea oferă un echilibru precis de nutrienți, adaptat pentru a satisface nevoile specifice plantelor. Ingrasamintele sub forma granulară sau pudră ies in evidenta prin conținutul lor concentrat de nutrienți și proprietățile de eliberare, oferind un impuls creșterii plantelor.

Pe de altă parte, îngrășămintele lichide, fie sintetice, fie organice , furnizează nutrienți într-o formă solubilă, asigurând o absorbție rapidă. Ușurința lor de aplicare, prin pulverizare foliara sau udare directa le face o alegere ideala atât pentru plantele de interior, cât și pentru operațiunile de agricultură. În timp ce îngrășămintele sintetice solide promit eficiență și o nutriție țintită, îngrășămintele lichide excelează prin acțiunea lor rapidă.

Te întrebi care tip de îngrășământ e mai bun pentru grădina ta? Ei bine, vestea bună e că nu există un răspuns greșit! Atât variantele solide, cât și cele lichide pot fi la fel de eficiente, atâta timp cât le folosești corect.

Concluzie

Îngrășământul este un instrument esențial pentru plantele noastre. Asemenea unui preparat delicios și hrănitor, care oferă corpul uman nutrienții și vitaminele de care are nevoie, îngrășământul oferă plantelor substanțele necesare pentru a crește puternice, sănătoase și pline de viață. De aceea, este indicat să alegem îngrășăminte de calitate, pe care să le administrăm corect.