ian. 28

Orice se intampla in familie… mama e de vina! Cum fac fata mamele unui stres atat de mare?

Orice se intampla in familie… mama e de vina! Cum fac fata mamele unui stres atat de mare?

Se spune ca in spatele unui barbat puternic se afla o femeie, fie ca aceasta ii este mama sau partenera de viata. Cine se afla insa in spatele unei femei puternice? Cine sau ce ii da acesteia seva si puterea de a face fata tuturor provocarilor cu care se confrunta in fiecare zi? Exista o tendinta in randul barbatilor, aceea de a cere sprijin – emotional in mod special – din partea sotiei. Ba chiar studiile au demonstrat ca sotii ajung sa isi streseze mai mult sotiile decat o fac copiii.

Unde mai punem ca pe umerii sotiei si mamei sunt toate asteptarile: copiii educati, casa intretinuta, sotul incurajat si asa mai departe. In acest context pare ca exista o panta alunecoasa spre oboseala, devenind impotmolita.

Sedintele de psihoterapie individuala sunt de mare folos

In trecut, femeia era redusa la tacere. Nu se plangea, pentru ca aceasta ii era menirea, de a avea grija de casa, sot si mai ales copii, de a le face pe toate. Ea era si singura responsabila daca lucrurile nu mergeau bine. Isi gasea cel mai probabil un aliat in alte mame si sotii. Dar nimic mai mult. Acum avem insa specialisti care ne invete cum sta treaba cu sanatatea psihica; avem psihologi care ne pot ajuta cand simtim ca ce traim nu mai e atat de usor de dus pe umeri.

Sedintele de psihoterapie pentru adulti, cum regasim si in cadrul centrului Psihart, cu pagina oficiala https://www.psihart.ro/, sunt o recomandare pentru orice femeie. Isi descarca sufletul, isi pot marturisi sinelui lucruri pe care nu au curaj sa le spuna in fata celor din familie, constientizeaza situatii si de ce nu sunt incurajate pe mai departe.

Ce asteptari sunt de la astfel de sedinte

In goana zilnica pentru a indeplini anumite sarcini, task-uri zilnice, in ritmul alert si mai ales in stresul si rutina zilnica este usor sa ne plafonam. Mamele sunt suprasolicitate de multe ori incat nu isi mai permit sa se gandeasca la propria persoana. Au o multime de lucruri de facut si putin timp sa se gandeasca la altceva in afara de job, copii, sot, casa si eventual alte task-uri. Pana la un moment dat…

Sedintele de psihoterapie pot fi o regasire, pot fi o incurajare, pot fi acel moment din zi cand au timp sa se descarce. Descopera ca relatia cu cei mici se construieste, nu este implicita statutului de mama – adica au de lucrat in relatia cu un copil, dincolo de raportul evident al relatiei de rudenie. Descopera ca sunt importante si ca merita momente pentru sine, ca a fi mama inseamna o parte din ce sunt ele; invata sa se ierte, sa se relaxeze, sa isi acorde timp si importanta.

Iata un test simplu pentru a intelege ca tu, ca mama, sotie, partenera cuiva, ai nevoie uneori sa te pui pe primul loc: la bordul unui avion se declanseaza alarma. Sunt turbulente si mastile de oxigen trebuie folosite. Cui pui prima data masca? Ca mama, ai tendina sa spui ca al tau copil este pe primul loc. Corect. Dar asa cum spune si procedura zborurilor, tu ca adult vei folosi prima data masca, apoi o vei folosi si pentru copil. Pentru ca mai intai trebuie sa fii tu bine, pentru a ajuta pe altii!