Examenul de Bacalaureat, ca in fiecare an, s-a desfasurat cu aceleasi reguli sau cu noi reguli in privinta elevilor participanti la BAC, iar dupa cum ne-am obisnuit, era aproape imposibil ca odata cu desfasurarea sa, sa nu aiba loc si evenimente neplacute. Dar nu am sa va vorbesc despre asta, ci despre rezultatele care au fost afisate chiar in data de 12 iulie si anume miercuri. Ca si in ultimii ani, promovabilitatea in cadrul examenului este cu mult sub nivelul asteptarilor, pentru ca nici in acest an nu au fost multi aceia care au trecut cu brio de BAC.
Ministerul Educatiei a anuntat si in acest an 2016, rata de promovabilitate la examen, rata care este de 66, 7% cum arata chiar datele publicate de Minister. Cea mai ridicata rata de promovare incadreaza judetul Cluj pe primul loc in clasamentul efectuat, cu un procentaj de 83,32%. Urmatorul judet este Bacaul, cu 79,91%, urmat de Brasov (78,21%), Sibiu (77,69%) si Galati (77,65%). Cu o rata de promovare sub 50% s-au incadrat judete ca Teleorman (48,48%), Giurgiu (40,06%) si Ilfov (34,15%). Singurul judet care a avut si licee in care niciun elev nu a promovat examenul de Bacalaureat este Timis, unde acest lucru, din pacate, se repeta de 6 ani de zile. Ne putem mandri, insa, cu o eleva din judetul Prahova, care a luat rezultate foarte bune la BAC si anume numai medii de 10 la toate disciplinele la care a sustinut probele. Povestea tinerei ar trebui sa motiveze pe foarte multi de varsta ei, deoarece a reusit acest lucru doar prin multa munca, nu a ramas niciodata in urma cu materia predata la clasa, deci a fost unul dintre putinii elevi sarguinciosi.
Imbucurator este faptul ca, desi examenul de Bacalaureat nu a fost promovat de foarte multi elevi si poate ca asteptarile erau mult mai mari decat anul anterior, exista totusi elevi de clasa a XII-a care au reusit sa obtina la toate disciplinele numai medii de nota 10. Putini la numar, 56 de elevi din intreaga tara, acestia se pot bucura si lauda cu notele obtinute, pentru ca au muncit toti anii de liceu si au fost foarte ambitiosi. Bineinteles ca dintre participantii la examen, au fost si elevi care nu au invatat deloc si elevi care, desi au invatat cat sa promoveze cu note de trecere, nu au reusit sa obtina rezultate care sa ii propulseze mai departe, fie ca s-au incurcat in amanunte si subiecte, fie din alte motive. Speram totusi ca in anii ce vin, elevii din clasele de a XII-a sa se prezinte la Bacalaureat mult mai bine pregatiti decat in anii ce au trecut.