Ce trebuie să știi despre legea antifumat

Posted by

De ieri, de azi, fumatul în spațiile închise a devenit mai puțin legal. Scopul principal al implementării legii nr. 15/2016 este protejarea sănătății cetățenilor aflați în spațiile publice, prin evitarea expunerii la fumul de țigară. 

Zilele trecute a început un adevărat război între fumători și nefumători, atât în social media, cât și în lumea reală. Eu, personal, nu sunt fumător și nu suport fumul de țigară, dar le sunt în continuare aproape fraților mei vicioși, așa că vă prezint aici tot ce trebuie să știți despre legea antifumat.

Unde nu poți fuma

Nu mai poți fuma în lifturi, pe holuri, în magazine sau mall-uri, în teatre și săli de sport, în restaurante (inclusiv pizzerii), și în baruri sau cafenele. De asemenea, fumatul se interzice și în hoteluri și cluburi. Nici fumatul în mașină sau în taxi nu mai e legal. A, încă un lucru important: nu se mai poate fuma nici în locurile de joacă pentru copii (parcuri, terenuri de sport etc.), chiar dacă nu e spațiu închis.

Unde poți fuma

Poți să fumezi în spațiile în aer liber fără acoperiș sau cu acoperiș și cu mai puțin de doi pereți, adică: în curte, pe balcon, pe peron, în unele parcuri și acasă la tine.

Sancțiuni

În cazul în care nu respecți regulile de mai sus, poliția locală sau angajații Ministerului Afacerilor Interne te pot ușura de 100 – 500 lei, în cazul în care ești persoană fizică. Dacă ești persoană juridică, amenda e între 5.000 și 15.000 lei. Ai grijă, oricine te poate reclama (dar nu la 112, ci la cea mai apropiată secție de poliție)!

Sursă