Un muzeu al vinului, „Crama 1777”, în Valea Călugărească

Posted by

Sâmbătă a fost inaugurată o nouă secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, în comuna Valea Călugărească.
Denumită „Crama „1777”, este atât o cramă cât și un muzeu al culturii vinului în această zonă. Clădirea este chiar o casă țărănească construită în 1777 în timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti, (1774-1782 prima domnie în Valahia), și este cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova.

Muzeul prezintă piese vechi din ale istoria prelucrării viţei de vie în Valea Călugărească. În anii 60 a fosr restaurată sumar de către profesorul Nicolae Simache – întemeietorul de muzee – iar în 1967 este declarată muzeu și dată în grija IAS Valea Călugărească, însă procesul de degradare a continuat în anii 70-80, iar în 1985 clădirea este demontată complet. Va fi reconstruită în ultimii ani pe un alt amplasament similar și iată acum recondiționată și utilată complet. Sunt expuse o presă de mari dimensiuni pentru producerea vinului, un atelrier de dogărit cu toate sculele, o colecție de butoaie și alte recipiente diverse pentru depozitarea vinului .

Muzeul a fost înscris pe drumul turistic al vinului.

La eveniment au participat ministrul agriculturii, Daniel Constantin și ministrul turismului și ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini. Oficiile de gazdă au fost făcute de președintele CJ, Mircea Cosma și primarul comunei Valea Călugărească Vasilică Neacșu.