Vezi unde poţi face şi cât costă testele de trichineloză

Posted by

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova îi sfătuiesc pe cei care sacrifică porci în această perioadă să ducă carnea la analiză pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză.

Practic, cei care sacrifică porcii trebuie să ducă la analize diafragma, pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală ale animalului sacrificat, urmând ca proble să fie analizate de medicii veterinari Proba costă 12 lei la circumscripţiile sanitare veterinare de asistenţă (CSVSA), iar la cabinetele medicale individuale între 15 şi 25 de lei.

De altfel , pentru efectuarea analizelor, DSVSA Prahova asigură permanenţa zilnic între orele 8:00-18:00, inclusiv sâmbăta şi duminica începând din data de 14 decembrie. Tot de la această dată vor asigura permanenţa şi cabinetele individuale.

În Ploieşti, analiza trichineloscopică poate fi făcută la sediul CSVSA din incinta Halelor Centrale, la sediul CSVA de pe strada Eroilor şi la sediul CMVI de pe strada Republicii. De asemenea, naliza poate fi făcută în alte 13 centre din fiecare oraş din judeţ, dar şi în 28 de centre în comunele judeţului organizare la sediul cabinetelor sanitar veterinare de asistenţă.

Conform DSV Prahova, porcii depistaţi cu trichineloză se despăgubesc după confiscarea cărnii în vederea incinerării, numai dacă animalele sunt identificate prin crotaliere şi înregistrate în baza naţională de date.

Conform DSV, anul trecut, au fost identificate 70 de cazuri de trichineloză, iar de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost depistate alte 20 de cazuri.