Primim tot timpul sfaturi despre cum să facem economii în privința întreținerii unei case. Cum să avem facturi mai mici, dar în același timp să ne asigurăm și strictul necesar, ba chiar și confortul? Orice idee vă vine în minte, acestea sunt doar aspecte de moment ce pot ajuta sau care ajută, dar afectează calitatea vieții.
Soluția vine din decizii bune, cum este și cea de a opta pentru case pe structura din lemn. Vorbim despre case care consumă o cantitate mică de energie și nu presupune sub nicio formă să renunțați la propriul confort.
Preocupați de costuri, pe fondul crizelor actuale
Știm foarte bine că despre criza energiei se vorbește tot mai des în ultima vreme. Se tot vorbește despre cum să reducem din energia convențională și să ne folosim de surse alternative. Unii dintre cei mai mari consumatori sunt cei casnici, așadar spre această clasă a și fost îndreptată toată atenția. Iată că în acest context, ideea de a construi case eficiente energetic este o recomandare.
Casa eficientă energetic este cea care consumă puțină energie, atât pentru încălzire, cât și pentru răcire sau iluminare. Adică un consum de sub 50 kWh/m² anual (A+). În cazul unui consum de sub 30 kWh/m² anual casă vorbim despre low energy, adică A++, pentru că acolo unde consumul este de sub 15 kWh/m² anual, vorbim despre case pasive.
Cum este însă posibil să ajungem la un consum atât de mic? Construcția casei ține cont de reguli stricte. Casa în cauză va fi proiectată și construită astfel încât în interior temperatura să fie cât de puțin posibil influențată de cea exterioară. În același timp însă este important să fie scăldată în multă lumină și căldură de la soare și să existe și posibilitatea de a recupera și folosi căldura emanată de corpuri umane sau de diverse aparate electrice.
Principiile de construcție ale unei case pe structură din lemn
Vă veți întreba cum anume trebuie construită o casă pentru a fi cât mai eficientă energetic. Vorbim de standarde în proiectare și construire. Printre cele mai importante principii aici se numără o izolare termică foarte bună, punțile termice să fie reduse la minim – adică acele zone unde se pierde din căldura din interior. De asemenea, sunt importante ferestrele performante, precum și prezența unor sisteme precum cele de ventilare cu recuperare de căldură.
Eficiența energetică a caselor depinde într-o oarecare măsură și de așezarea în teren. Astfel, va fi luată în considerare poziția favorabilă încât proprietarii să se bucure de lumina și căldura solară, dar și să se folosească de sisteme inteligente de umbrire sau aparate de monitorizare a temperaturii interioare.
Colaborați cu Litarh
Casele eficiente energetic și cele pasive de asemenea sunt construite de multă vreme și la noi în țară. Constructor cu experiență în domeniu este Litarh. Descoperiți proiectele de până acum, atât în țară, cât și în străinătate. Iată aici soluția pentru a vă asigura liniștea și totodată confortul.
Contact:
office@litarh.ro
Valea Moldovei, județ Suceava