In lumea atat de captivanta a vietuitoarelor si a plantelor, exista atat de multe mistere inca neelucidate, incat ii fac curiosi pana si pe oamenii care nu au cu nimic de a face cu stiinta biologiei sau cu vastul domeniu al zoologiei. Sunt multe intrebari la care nu s-au gasit raspunsuri si multe intrebari la care se fac doar presupuneri, la care expertii doar au niste teorii formulate. Cu alte cuvinte, inca se incearca a se descifra legi ale naturii si nu numai.
Am sa raman doar in sfera zoologiei si in continuare, va voi prezenta cateva dintre curiozitatile care au uimit generatii trecute, dar si generatia actuala, care a ramas atat de surprinsa la aflarea atator informatii noi. Voi incepe prin a va spune despre una dintre cele mai mici pasari si anume despre pasarea colibri, supranumita si „pasarea musca”. Aceasta are abilitatea de a zbura inapoi. Cred ca nu stiati acest lucru si mie mi se pare surprinzator. Tot aceasta poate zbura mai repede decat un avion de vanatoare.
Daca unii ii incadreaza in clasa insectelor, aflati ca paianjenii defapt sunt inruditi cu scorpionii, deci acestia fac parte din ordinul Arahnide. Destul de interesant gasesc faptul ca unii paianjeni pot creste la o dimensiune mai mare daca sunt intr-un mediu urban. Acum voi face trecerea de la ordinul Arahnide la cel al mamiferelor, mai exact la singurul mamifer zburator care exista: liliacul. Se pare ca pestera Braken din Texas detine cea mai mare colonie de lilieci din lume, care se crede a avea in jur de 20.000.000 de astfel de mamifere. Daca unele animale si nu numai, au nevoie de un partener pentru a se reproduce, una dintre cele mai mari soparle care traieste in insulele Komodo si vorbesc despre soparla cu acelasi nume, femela nu are nevoie de un mascul pentru acest lucru.
Alte realitati suprinzatoare din lumea animalelor sunt: femelele de elefanti sunt gravide 2 ani de zile; incredibil, dar pinguinii au genunchi (nici eu nu am stiut asta); ursii Koala nu sunt ursi, sunt defapt niste mamifere marsupiale; masculii ornitorinc sunt veninosi; caracatitele au trei inimi; pisicile de mare isi folosesc intregul corp pentru a gusta lucruri; lovitura unui strut poate sa ucida un om; delfinii pot ramane activi pentru 15 zile sau mai mult, in timp ce isi folosesc doar jumatate de creier; tarsierul, o primata din ordinul Tarsiidae, are ochii atat de mari incat ajung la dimensiunea creierului sau; puii de porci spinosi au pielea moale cand se nasc si aceasta se intareste in cateva zile; masculii de urs Grizzly isi ucid puii uneori, motiv pentru care femelele gasesc barloguri departe de acestia, ca sa isi apare puii; tardigradul este cel mai mic animal care poate trai si intr-n spatiu vidat; girafele au inimi robuste, ca sa le ajute sa nu lesine cand isi ridica capul de la sol pentru a ajunge la frunzele unui copac si a se hrani; se pare ca iepurii si oile sunt aparent imuni la veninul paianjenului Vaduva Neagra; caii isi folosesc expresiile faciale pentru a comunica intre ei; simtul mirosului la caini este de 100.000 de ori mai puternic decat la oameni.
Am enumerat, dupa cum ati vazut, si alte curiozitati din aceasta lume fascinanta, pentru ca exista atatea si marea majoritate sunt impresionante si interesante. Natura ne surprinde in fiecare zi, zic eu, nu este asa?