Unul dintre cele mai bune albume din muzica românească: Celelalte Cuvinte I (1987)

de obicei îmi pun albumul ăsta când trag noaptea o țigară. sau când fumez ziua o țigară sau când stau în pat și lenevesc sau după ce am făcut sex. cert e că atunci când vreau să mă relaxez ascult muzica asta.

nu e o muzică tocmai ambientală, dar albumul ăsta mi se pare unul dintre cele mai plăcute din câte am auzit la noi. orădenii de la celelalte cuvinte au făcut o treabă excepțională cu LP-ul ăsta. deși albumul ține doar 34 de minute.

Am zis că e o muzică plăcută, dar ăsta nu e singurul caracter și poate chiar nu e unul pe care toată lumea îl găsește la Celelalte Cuvinte I. totuși cred că majoritatea celor care lau ascultat sunt de acord că e unul dintre cele mai elaborate albume românești. Cântece care deși nu se leagă ca în sensul unui album tematic, neexistând această  intenție a autorilor, au o temă comună și comunică prin mijloace similare, creînd 34 de minute de splendoare.

LP-ul începe cu piesa scrisori iubite, care se continuă firesc aș spune cu Un sfârșit e un început, un cântec cum nu am mai auzit în muzica noastră până când am descoperit celelalte cuvinte. piesa dacă vrei încheie prima parte a albumului, așa cum o văd eu. deși, repet, nu există vreo astfel de structură sau vreo intenție a formației de care eu să știu. oricum, această primă parte e plină de floricele din ghitară, ăsta fiind instrumentul care se face remarcat cel mai frumos, ghitara fiind pe post de fluieraș. cel puțin io așa văd. melancolia este dominantă.

a doua parte a albumului conține piesele La ceas târziu, instrumentalul În zori de zi și Fântâna Suspinelor, cu o participare a lui Florian Moțu Pittiș recitând poezia Era o fântână a lu Elena Farago. Această a doua parte crește în intensitate, duritate, fiind mai puternică, mai fermă oare?

albumul se încheie cu o a treia parte, piesa Despărțire, un final superb și firesc pentru această bucată muzicală numită Celelalte Cuvinte I. sunetele acute ale cântecului Despărțire scad totuși intensitatea poveștii unui suflet „sugrumat, deznădăjduit”.

Întregul album îmi pare o povestire a unei singure ghitări, mai mult sau mai puțin expresivă pe parcursul LP-ului. care LP mi se pare unul dintre cele mai avansate din perioada sa și unul dintre cele mai reușite, mai inovatoare, mai

seducătoare, convingătoare creații muzicale pe care le-am ascultat vreodată în viața mea.

Aici aveți întregul album de pe youtube și mai jos o filmare cu celelalte cuvinte cântând Un sfârșit e un început la Folk You 2011.

Comments are closed.