călătorii interstelare în cultura românească

Probabil că sunt o grămadă dar zic și eu aici cemi aduc aminte.

Una dintre ele se găsește chiar în cel mai șmecher basm românesc pe carel cunosc, povestea lui harap alb. după multe pregătiri harap alb găsește o mârțoagă jumulită și buboasă care zice că e calul perfect pentru călătoria sa către curtea împăratului verde. totuși, harap alb nu prea e decis ce să facă să ia mârțoaga să no ia, ceilalți tineri și puternici nu se încadraseră în condițiile necesare.

ce urmează e de-a dreptul specatculos. bine, dacă ai și imaginație.

Și cum sta el în cumpene, să-l ia, să nu-l ia, calul se și scutură de trei ori, și îndată rămâne cu părul lins-prelins și tânăr ca un tretin, de nu era alt mânzoc mai frumos în toată herghelia. Și apoi, uitându-se țintă în ochii fiului de crai, zice:

— Sui pe mine, stăpâne, și ține-te bine! Fiul craiului, punându-i zabala în gură, încalecă, și atunci calul odată zboară cu dânsul până la nouri și apoi se lasă în jos ca o săgeată. După aceea mai zboară încă o dată până la lună și iar se lasă în jos mai iute decât fulgerul. Și unde nu mai zboară și a treia oară până la soare și, când se lasă jos, întreabă:

— Ei, stăpâne, cum ți se pare? Gândit-ai vrodată că ai să ajungi: soarele cu picioarele, luna cu mâna și prin nouri să cauți cununa?

— Cum să mi se pară, dragul meu tovarăș? Ia, m-ai băgat în toate grozile morții, căci, cuprins de amețeală, nu mai știam unde mă găsesc și cât pe ce erai să mă prăpădești. 

(ion creangă, povestea lui harap alb)

Povestea conține o grămadă de scene fantastice, unice în literatura română, cum ar fi imaginea cerbului cu trupul bătut cu nestemate, sau decapitarea acestei creaturi și capul său încă vorbind și ademenindul pe harap alb care stătea ascuns întro groapă aproape umplută cu sângele cald al animalului să iasă din adăpost și să-l privească, privirea cerbului fiind ucigătoare. sau decapitarea lui harap alb și intervenția fetei împăratului roșu, cel mai misterios personaj al basmului în opinia mea, carel readuce la viață pe viitorul ei bărbat. Super super șmecher basm cu scene fenomenale, din care a rezultat ceva foarte foarte tare, despre care o să vă povestesc, deși cred că mulți dintre voi deja știți.

De asemenea am găsit o super călătorie interstelară în muzica românească. O formație numită romanticii, prin anii 70. Atât sunetul care e disco cât și versurile care sunt marfă rău conduc la ideea de călătorie, una destul de funky săi zicem, prin alte galaxii, cu alt soare după cum se zice chiar în cântec.

Și nu în cele din urmă mia fost dat să găsesc o altă imagine spectaculoasă întruun poem numit călătorie cosmică la un scriitor necunoscut.

călătorie cosmică 

ea tăia spațiul în două când trecea deodată printro galaxie
ei o priveau șin urma ei cântau cântece și povesteau povești
ei spuneau povești
ei ziceau povești după trecerea ei care ținuse o clipă
planete ardeau când deodată șuiera galaxia sub trupul extraterestru

în urma ei în depărtare fata extraterestră lăsa scântei
făcătoare de lumi
și dătătoare de viață
trecând cu viteza gândului ea crea

sub acest amestec  ei rămâneau uimiți

ei doreau so captureze

cosmosul vuia de trecerea ei și vibra ca un imens instrument muzical
fata extraterestră, fata extraterestră
ei plângeau șio chemau înapoi după ce doar în gând vedeau cum trece
ei șio imaginau pentru că nu puteau so vadă

dar se îndrăgosteau pe loc de făptura extraterestră
care cânta cu vocea lui dumnezeu în celelaltecuvinte
ei nu știau cei aia celelaltecuvinte
dar pe loc se îndrăgosteau

fata extraterestră făcu un salt
înalt
în cerul de cobalt

și trecu arzând în jur
și luă formă de vultur
și trecu arzând
și își luă formă de gând
și spărgând creînd
și zburând stătând
plecând rămânând

și își luă formă de gând

 

Comments are closed.