Evaluarea nationala la limba romana a avut loc azi

Posted by

Pentru ca accesul la liceu nu se face asa, oricum, elevii claselor a VIII-a trebuie sa sustina niste examene de final de an scolar, examene prin care le sunt testate cunostintele acumulate in patru ani de zile de invatamant general. Aceste teste nu sunt unele usoare si elevii trebuie sa fie pregatiti pentru ce urmeaza, ca dupa aceea – daca au trecut cu brio de examene – sa isi aleaga un liceu in favoarea lor, depinde nu numai de preferintele elevilor, cat si de locurile care sunt disponibile la liceele din tara.

Azi s-a sustinut proba la limba si literatura romana, fiind proba care a deschis Evaluarile Nationale. Peste 150.000 de elevi ai claselor a VIII-a au dat acest examen la limba si literatura romana, examen care a inceput de la orele 8:30 ale acestei dimineti si a durat maxim 120 minute. Accesul elevilor in salile de sustinere a evaluarilor s-a facut pana la ora inceperii examinarii, deci nu mai tarziu de 8:30. In fiecare zi in care sunt sustinute probele din cadrul Evaluarii Nationale, examinarile incep la aceiasi ora si se incheie dupa cele doua ore despre care v-am mai zis. Supravegherea elevilor s-a facut de catre cadre didactice specializate, dar nu pe disciplina la care examenul s-a sustinut. Si urmatoarele examinari vor fi sub atentia altor cadre didactice cu specialitatea unei alte discipline decat cea la care iau parte ca si asistenti.

Dupa ce subiectele au fost impartite fiecarui elev, niciunul din cei care sustin proba nu mai au voie sa paraseasca sala, decat dupa ce au predat lucrarea profesorilor. Daca exista elevi care nu s-au prezentat la proba scrisa la materia care se sustine in ziua respectiva, acesta isi pierde dreptul ca in sesiunea respectiva sa mai participe la examen. Acest lucru a fost anuntat de insusi Ministerul Educatiei. Azi, la limba si literatura romana, elevii au avut la un subiect de analizat poezia „Salcamii” de A.E Baconski, mai exact sa faca demonstratia apartenentei la genul liric. Cine a fost pregatit si a invatat, sigur s-a descurcat si la acest subiect.

evaluare nationala limba romana