feb. 4

Gata cu cartile scrise in puscarii

Gata cu cartile scrise in puscarii

E oficial. Nu se mai acorda beneficii sau reducerea pedepselor pentru detinutii care scriu carti in perioada detentiei. Decizia luata de Guvern a fost pentru suspendarea acestei prevederi legale, pana la 01Septembrie2016, desi, initial, Ministrul Justitiei – Raluca Pruna, ceruse abrogarea ei.

Insa Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea doamnei ministru si, astfel, „Guvernul a adoptat astăzi (miercuri – n.r.) o suspendare a acestui articol până la 1 septembrie anul curent. Ştiu că în formula afişată pe site ordonanţa de urgenţă vorbea despre abrogare. S-a ţinut cont, în şedinţa de Guvern de astăzi, şi de punctul de vedere al CSM, care considera că, sigur, articolul ar fi bine să prezinte un mecanism prin care adevăratele lucrări ştiinţifice sau adevăratele elemente de valoare adăugată ştiinţifică pot să constituie în continuare un element de susţinere pentru executorii lor aşa încât să poată beneficia de această facilitate“, a declarat ieri Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Si, astfel, „operele stiintifice” nu vor mai fi luate in considerare la reducerea pedepsei, in urmatoarele 8 luni. Ceea ce va afecta veniturile unor scriitori anonimi, aflati in spatele detinutilor pentru ca, sa fim seriosi, nimeni nu crede ca ei sunt autorii de drept.

Magistratii GSM au opinat ca acordarea de beneficii va fi determinata pe baza calitatii  „operelor stiintifice” si au recomandat definirea precisa a ceea ce reprezinta caracterul ştiinţific al lucrării.

In Romania numarul „operelor” scrise in penitenciare a crescut de la sase lucrari in 2012, 69 in 2014, pana la 331 in 2015, cifra record 🙂

Desi legea este unica in Europa, se pare ca o clarificare a ei va fi posibila numai dupa expirarea suspendarii acesteia.

Se pare insa ca tendinta este de a se pastra aceasta lege absurda (scriitorii cu cazier curat nu beneficiaza de sprijinul statului) chiar daca se vor introduce anumite reguli si restrictii.

Avand in vedere ca este an electoral, sunt chiar curioasa cum or sa o scoata la capat 🙂

Citeste mai mult: adev.ro/o1zldq