Cat de „legal” este fondul clasei?

Posted by

A venit toamna au inceput si elevii scoala si bineinteles odata cu ei au crescut si cheltuielile pentru anul scolar. Am tot auzit de foarte multe ori ca scoala este gratuita, asta cel putin pana in clasa a X- a sau cel putin asa era pe vremea mea. In realitate lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. Nimeni de la nivel inalt nu se gandeste la eforturile pe care le poate face (le si face) un om simplu pentru a-si trimite copilul la scoala.

Si nu vorbim despre vesnicul pachetel cu mancare sau despre hainele de zi cu zi, ci vorbim si despre acel fond al clasei, dar si despre nenumaratele culegeri si manuale auxiliare pe care parintii sunt nevoiti sa le achizitioneze. Toate bune si frumoase, mai rau in cazul celor ce se straduiesc sa traiasca de pe o zi pe alta si totusi uite ca se descurca de bine de rau.

Mai sare parintele peste o masa, mai indura si copilul putin de foame si toate merg ca pe roate, cartile se cumpara si in rest numai bine. Nu stiu daca vreodata o sa reuseasca cineva sa opreasca aceste actiuni, mai ales cele in care in anumite scoli copiii sunt fortati sa cumpere nu stiu cate carti, caiete speciale sau mai stiu eu ce alte bazaconii.

Si asta este doar parerea mea personala in legatura cu aceste micute intamplari ce m-au cam iritat in ultima perioada. Am inteles si partea in care se tot spune ca elevii au nevoie de ce este mai bun si multe alte lucruri pe care diverse persoane ni le tot spun, dar daca tot se spune ca sistemul de invatamant este gratuit, de ce parintii trebuie sa achite de fiecare data?

Si in plus de asta mai e si treaba cu fondul clasei. Cu totii stim ca este ilegal sau aproape toti, dar in realitate el se practica (am fi ipocriti sa nu recunoastem asta) si pana la urma cineva se va gandi si la modul prin care sa-l legalizeze. Iar detalii despre acest aspect cititi aici.

Totusi se spune ca beneficiem de scoala gratuit pana la un anumit nivel, dar in practica si in lumea reala lucrurile stau cu totul si cu totul altfel.