Ploiestenii vor sa decoreze singuri orasul de sarbatori

Posted by

Zilele trecute am vazut pe facebook un mesaj prin care ploiestenii erau invitati sa doneze globulete sau instalatii de pom de Craciun, sau chiar 2 lei, pentru luminarea orasului si infrumusetarea lui de sarbatori. Initial am considerat ca unii oameni au prea mult timp liber si am trecut mai departe cu vederea, dar vad ca lucrurile capata amploare si unii chiar sunt pe fapte mari anul acesta, asa ca m-am gandit sa pun cateva intrebari celor care au postat mesajul de mai jos si altele asemanatoare:

Având în vedere că Primăria Ploieştiului consideră că cetăţenii oraşului Ploieşti nu merită sărbători ca până acum, trebuie neapărat să le arătăm că cetăţenii vor altfel. Hai să ieşim începând de sâmbătă 12 decembrie orele 15.00- 17.00 să decorăm cum putem centrul Ploieştiului. Fiecare va aduce ceea ce poate (globuleţe, instalaţii de pom). Împreună vom decora pomii din centrul oraşului cu respectivele obiecte aduse de voi. Ruşine municipalităţii care sub pretextul lipsei mijloacelor financiare a refuzat pentru prima data din anul 2000 decorarea Ploieştiului. Suntem Generaţia care nu poate fi cumpărată. Vezi aici evenimentul creat.

Primul aspect care mi-a atras atentia inca de la primele mesaje, erau cele legate de instalatiile de pom. M-am intrebat din prima clipa oare ce vor oamenii sa faca cu ele? Nu sunt vreun expert in electronica, dar stiu ca fiecare instalatie are o anumita capacite, unele sunt cu 12 led-uri legate chiar la 220V, altele sunt cu 100 de beculete; si chiar si asa, sunt legate la un transformator. Oricum, e destul de clar ca instalatiile de pom nu sunt compatibile una cu cealalta. Dar asta e doar cea mai mica problema care m-a pus pe ganduri.

A doua problema a fost legata de alimentarea lor. Se duce asa un Dorel si leaga o instalatie de pom artizanala la stalpul de lumina de pe strada? Si daca Dorelul se curenteaza si moare, cine e vinovat? Dar sa presupunem ca are noroc si scapa. Ce face, trage un cablu cu un triplu si in el baga instalatiile de pom? Eventual il arunca pe jos, iarna, umezeala, zapada, un copilas curios care se apropie de ele ar putea ajunge electrocutat?

A treia problema. O instalatie de pom primita donatie, care e veche, poate avea probleme, fire rupte, un mic scurt circuit. Poate o instalatie artizanala. O punem in copac? Pana la urma, care sunt sansele sa ia foc copacul? Sau asta se intampla doar intr-un club de „satanisti” si cum e vorba de luminite de Craciun, asemenea tragedii nu se pot intampla?

Deci, pentru Dumnezeu? Ce vreti sa faceti cu instalatiile alea de pom? Ca eu personal nu reusesc sa vad decat dezastre cand ma gandesc la ele. Voi va doriti iar o tragegie?

Inteleg perfect cetatenii orasului care isi doresc luminite de sarbatori. Inteleg si mai mult parintii care doresc sa le arate ceva frumos copiilor lor. Dar daca niste oameni, pe care noi i-am pus cumva sa ne conduca urbea, nu au fost in stare, credeti ca donand instalatii de pom, rezolvati problema? Daca e vorba sa facem orasul frumos, nu mai e nevoie de o firma autorizata sa lege firele alea cu beculete la stalpii de electricitate stradali?

Bonus, un comentariu la eveniment:

S-a băgat cel putin 1 milion de euro in sinele de tramvai si nici nu o sa le termine pana la termenul limită si nu se gasesc 50.000€ pentru decorarea orasului in perioada sărbătorilor.Mai bine zis ca nu vor,nu ca nu au.Sper sa reusim sa strângem noi banii necesari.

Va dati seama ca 50.000 de euro se strang asa, cu cativa ploiesteni care vor dona 2 lei. E atat de simplu, incat eu zic sa donam toata luna decembrie, in fiecare zi, cate 10 lei, ca sa puten finaliza lucrarile la sinele de tramvai, construi un aeroport si, de ce nu, daca donam si in luna ianuarie, facem si metrou. Oricum, sunt ceva tunele de pe vremea razboiului pe sub Ploiesti, deci doar tragem sinele.

Si, in plus, ce conteaza ca sinele alea de tramvai sunt pe bani europeni, sunt sigur ca putem sa luam lejer din ei si sa punem beculete de Craciun. Un oras modern are nevoie de beculete, nu de un sistem modern de transport, ca doar noi nu muncim, ne uitam la beculete.