Prima stație de biogaz în Prahova. Energie regenerabilă la Filipeștii de Pădure

Posted by

O stație stație de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz a fost inaugurată astăzi în comuna Filipeștii de Pădure. Investiția de 5 milioane de euro aparține unui holding românesc Genesis Biopartner, format din parteneriatul a două companii, Baupartner România și Vireo Energy Suedia.

Stația de biogaz construită la Filipeștii de Pădure are o capacitate de 1MW/h energie electrică și 1,2MW/h energie termică putând procesa 49 de tone de de substrat organic zilnic. Energia termică va fi livrată fabricii de mezeluri Cris-Tim, aflată în apropiere. Restul energiei electrice va fi furnizat în rețeaua națională de electricitate.
Implementarea proiectului, unic în România, a început în luna iunie 2012 cu scopul de a produce energie regenerabilă (electrică și termică), în cogenerare, prin utilizarea de substrat organic (vegetal și, ulterior, deșeuri organice. Noutatea proiectului constă în furnizarea către un partener a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrică în bandă, furnizarea predictibilă (peste 8000 ore funcționare/an), precum și posibilitatea de stocare a energiei (biogazului).
Acest proiect stă la baza dezvoltării a trei domenii prioritare în România: energia, agricultura și protecția mediului înconjurător, iar instalația de cogenerare pe bază de biogaz se preteaza oricărui consumator industrial care utilizează energie termică (apă caldă, abur tehnologic, aer cald).

„Acest parteneriat prin care, lângă fabrica noastră de mezeluri s-a construit stația de biogaz, în cogenerare, ne va asigura livrarea unei cantități importante de abur tehnologic la un cost cu 25% mai scazut decât până în prezent”, explică Radu Timiș, președintele Grupului CrisTim.

„Ne-am propus să construim în total 10 stații de producție în cogenerare. În paralel vom investi și în agricultura din jurul acestor stații. Avem nevoie de produse agricole pentru „combustibil”. Fiecare stație creează câte cinci locuri de muncă plus câte 10-15 în agricultura din zona imediat adiacentă. Ne intersează porumb, sorg, tot ce crește în jurul stației pe o rază de 10-15 kilometri”, a explicat Michael Dietrich, fondator Genesis Biopartner.

La eveniment au participat, prefectul de Prahova, Marius Sersea, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, deputații Grațiela Gavrilescu și Mircea Roșca, președintele ANPM, Mihail Fâcă. A absentat nemotivat primarul comunei, care a primit laude pentru spijinul acordat investiției, chiar de la președintele Consiliului Județean.