Primul radio psihedelic din România – Conic Psy-Fiction

Psihedelicul, psihedelia nu sunt cunoscute la noi în țară. Ca și pe vremea în care chestiile astea erau în floare, marea majoritate înțelege prin psihedelic să bage droguri sau, în ultima vreme, din ce în ce mai multe petreceri care-și zic „psy” și care din câte am înțeles presupun să bagi pastile și să te prăjești pe o muzică electronică de căcat.

Lumea zice, lumea care știe despre ce vorbește vreau să spun, că psihedelicul a fost desăvârșit și lansat în stadiul de „curent”, „mișcare”, „modă”, „stil” de un videoclip al celor de la The Beatles, care se cheamă Strawberry Fields Forever.

Acuma nu știu să vă zic dacă așa o fi într-adevăr, dar cine ar ști s-o facă. Cert e că Strawberry Fields Forever e un eveniment notabil în istoria artei, p-asta pot să v-o zic.

Pe la începutul lui noiembrie 2014 apărea pe facebook o pagină care se chema Conic Psy Fiction. Acolo se postează linkuri cu piese psihedelice. Pe lângă piese, există o scurtă introducere să-i zic în piesă. Niște cuvinte care sunt ca niște repere, sau ca niște sugestii pentru ascultător. Prin acel text introuctiv la fiecare link postat, radioul ridică întrebări, fără să ridice de fapt întrebări, ci povestind, ici și colo pentru ca ascultătorul să ofere valențe noi, diverse pentru ceea ce ascultă. O poveste prin ochiul radioului duce la o poveste prin ochiul ascutătorului. Mutând ce-i de mutat, pare o metodă socratică. Glumesc.

De asemenea au și un program. Lunea alternativă  se cheamă el, zi în care radioul, care, după cum ați văzut, nu e (încă) un radio per se, postează piese alternative. Apar, printre altele la ei pe pagină, Gorillaz, Radiohead și Joy Division. Lunea alternativă este însoțită și de câte un desen, o reclamă care se schimbă de la săptămână la sătpămână, dar din câte am văzut, păstrează aceeași idee. O să vă arăt aici câteva dintre ele pentru că mi s-au părut foarte foarte mișto. Sigur, luate de pe pagina lor, dar am credința că nu se supără.

Din câte am văzut, deocamdată nu sunt foarte răspândiți pe net. Au pur și simplu o pagină de facebook unde postează piese în maniera pe care v-am zis-0 și nici ea nu funcționează cu regularitate. Nu au nici foarte mult feedback, deși urăsc cuvântul ăsta de căcat, cred că e potrivit în situația asta. Totuși, au strâns până acuma 189 de likeuri. Știu, nu e mare lucru când zici 189 de likeuri dar să nu uităm că subiectul lor este în prezent destul de nepopular (ciudat pentru câți hipsteri sunt la noi), iar pagina lor este axată strict pe Ro. Și chiar și Ghimpele ploieștean are în jur de 260 de likeuri. Deci e destul de bine. Mă rog eu am și o scuză – cine ar lua în seamă un scriitor cu blog.

În fine. Cam asta am vrut să vă prezint astăzi, cu speranța că le voi fi și lor de folos. Nu vă speriați când veți găsi introducerile de la piese. Ele sunt menite să vă bage într-o stare, să empatizați, s-o dea așa, bine…

PS: băieții și-au făcut imaginea lor. Cum nike are bifa aia, așa au și ei acuma ceva. E un lucru bun.

PS 2: Duminică 4 ianuarie a avut loc un eveniment la King Cloud, făcut în parteneriat cu Conic Psy-Fiction: un tribut lui Stanley Kubrick. Proiecția filmului „A Clockwork Orange”, precedată de o introducere teatrală, dar în spritul celor de la piese, din partea celor de la Conic. Ar fi păcat să ne aplecăm asupra lor cu, vorba lui B. Russell, „aroganța plictisului”.