De ce trebuie sa selectam gunoiul pe care il producem?

Posted by

Mai tot timpul am auzit ca trebuie sa selectam gunoiul pe care il facem, iar acest lucru a devenit o obsesie pentru autoritati care ne tot amintesc de acest fapt. Nu stiu cati dintre voi au avut curiozitatea sa afle de ce trebuie sa realizam acest lucru sau mai degraba de ce suntem nevoiti sa facem acest lucru. O alta chestiune pe care inca nu o cunosc este vorba despre numarul de persoane ce isi selecteaza gunoiul inainte de a-l duce in spatiile special amenajate.

Si, da, vorbesc exact despre acele spatii care in majoritatea timpului au gunoiul si mizeria pe langa ele, in exteriorul acelui spatiu, iar acest lucru se intampla atat la mine la tara, cat si aici in oras. Am pus pe tapet acest punct, deoarece in fiecare dimineata ma intampina acelasi peisaj dezolant, indiferent pe strada pe care eu as incerca sa merg pentru a ajunge la birou.

Acest lucru nu se intampla doar in imaginatia mea asa cum credeam la inceput, ci mai degraba spus acest lucru se intampla in fiecare dimineata si seara, in special pe acele strazi laterale care duc catre soseaua principala din oras. Iar pentru cei ce au o curiozitate a acestui lucru ii invit sa faca o plimbare atat dimineata cat si seara.

De ce ar trebui sa selectam gunoiul inainte sa-l predam operatorilor de salubritate?

As putea spune inca de la inceput ca daca as face un mic sondaj si as intreba lumea din jurul meu de ce trebuie sa isi sorteze gunoiul, probabil ca raspunsul va fi acesta: „ca asa trebuie”. Da, poate „ca asa trebuie” asta ar trebui la un moment dat sa fie explicat pe intelesul tuturor, nu numai ca cineva de la conducerea tarii a hotarat acest lucru si toata lumea trebuie sa execute.

Asa ca m-am hotarat sa explic pe intelesul tuturor de ce trebuie si suntem intr-un fel sau altul nevoiti sa selectam gunoiul inainte de a-l preda. In primul rand ar trebui sa stiti ca toate materialele din: plastic, hartie, metal, sticla se pot recicla si pot fi refolosite – lucru ce nu poate fi posibil in cazul gunoiului menajer (gen – resturi de mancare).

Iar un alt lucru pe care nu foarte multa lume il cunoaste este faptul ca pentru fiecare cantitate de gunoi care nu este selectata se plateste o taxa in plus (la rampa de gunoi) pentru operator, ceea ce duce in final la o taxa majorata pentru fiecare client in parte. Sunt foarte sigura ca acele persoane care au grija de veniturile lor nu vor trece peste acest lucru fara sa ia si ceva masuri.

Cu cat ne responsabilizam mai repede cu atat putem face economii, chiar din lucrurile la care nici nu ne gandeam. In plus de asta nu este chiar atat de rau sa ne selectam gunoaiele pentru care noi suntem responsabili si slava domnului nu lipsesc nici spatiile special amenajate pentru acele materiale ce se pot recicla.