cabinet stomatologie

La ce varsta sa fie prima vizita in cabinetul de stomatologie?

Posted by

Intotdeauna, este mai usor sa previi o problema, decat s-o tratezi. Iar pentru ca masurile profilactice sa dea rezultate, atentia pentru sanatatea orala trebuie sa inceapa odata cu eruptia dentitiei de lapte.

Dar este oportun sa-ti duci copilul intr-un cabinet de stomatologie imediat ce apar primii dintisori?

Intrebarea este una destul de comuna in randul parintilor. Multi dintre ei sunt convinsi ca dintii de lapte nu sufera leziuni. Iar daca se intampla sa se deterioreze, nu are sens sa-i trateze, deoarece, oricum vor cadea. Si din pacate, ajung cu cei mici la control abia dupa eruptia primului dinte permanent sau mai tarziu. Deci da, este indicat ca vizitele la stomatolog sa inceapa inca de cand apar dintii de lapte, chiar si atunci cand nu au probleme, ci doar pentru ca micul pacient sa se acomodeze cu atmosfera din cabinetul de stomatologie.

Cand sa programezi prima vizita la dentist a celui mic?

De preferat ar fi ca orice copilas sa treaga pragul unui cabinet de stomatologie la o varsta cat mai frageda. In niciun caz, parintii nu trebuie sa astepte pana la varsta prescolara sau scolara. Atunci, pentru unii copii poate fi prea tarziu, dintii fiind deja afectati din cauza lipsei de ingrijire sau a malocluziilor.

Asa cum consulta un pediatru, parintii trebuie sa consulte si un pedodont, daca se poate, la scurt timp dupa ce ies primii dintisori. Atata timp cat nu exista recomandari din partea medicului pediatru, prima intalnire ar trebui sa aiba loc in jurul varstei de 1 an.

Mai mult decat o consultatie adevarata, este o vizita de acomodare, in care cel mai mic pacient reuseste sa se familiarizeze cu ambientul si cu ideea ca dentistul nu-i face rau, ci este un prieten al sanatatii orale.

In general, impactul primei impresii este fundamental in stabilirea unei legaturi favorabile intre cei doi. Un ambient primitor, cu muzica adecvata, jocuri si desene animate, poate spori increderea micilor pacienti, care vor trai experienta cu serenitate, fara frica de dentist.

Este important ca primele impresii sa fie pozitive si in niciun caz, sa nu coincida cu necesitatea unei interventii. Nimic nu poate fi mai traumatizant pentru un copilas, decat sa paseasca intr-un cabinet de stomatologie abia in momentul cand intr-adevar, are nevoie de tratament.

Cand trebuie programate urmatoarele vizite?

In perioada urmatoare, daca nu exista motive de ingrijorare, nu trebuie exagerat cu programarile, tocmai pentru a nu spori anxietatea copilasilor. Vizitele pot avea o frecventa de 6-12 luni, in modul ca pedodontul sa poata monitoriza dezvoltarea danturii si starea sanatatii orale.

Cel mai bun lucru de facut este ca parintele sa nu faca prea mult caz de evenimentul propriu-zis. Tratandu-l ca pe o misiune banala, ce trebuie dusa la bun sfarsit, copilul se va simti mai increzator si va vedea consultatia ca pe un lucru ce trebuie facut, nimic particular.

Si o minciunica nu a facut rau niciodata, daca este spusa spre binele copilului. Parintele ii poate prezenta vizita sub o infatisare diferita, poate ca pe un joc interesant, in care trebuie sa urce pe un fotoliu special, inconjurat de o multime de instrumente deosebite care repara dintii.

Ce sfaturi pot urma parintii?

Nu conteaza daca este vorba despre primul control, al doilea, al treilea, etc, copilul trebuie pregatit inca de-acasa, folosind un vocabular potrivit si transmitandu-i o stare de liniste, ca si cum mersul la dentist ar fi doar o joaca.

La recomandarea medicilor din cabinetul stomatologic Orto Care, pentru toata lumea poate fi avantajos daca:

  • Intalnirea se fixeaza dimineata, cand copiii sunt odihniti si pot colabora mai bine cu dentistul;
  • Micul pacient este pregatit inca de-acasa, ajutandu-l sa capete incredere in figura medicului;
  • Cel mic imbraca hainutele preferate si astfel poate asocia momentul cu un eveniment placut;
  • Prima consultatie are loc cand cel mic nu prezinta nicio durere si nu trebuie supus unor terapii;
  • Familia evita sa discute folosind cuvinte care pot trezi frica in copilas (durere, rau, frica, etc.);
  • Parintii incearca sa-si stapaneasca emotiile si sa nu le transmita fiilor propriile stari de anxietate;
  • La prima vizita, doar un parinte insoteste copilul, nu amandoi, sau va intui ca urmeaza ceva grav;
  • Vocabularul este ”prelucrat” (vei spune ”picaturi magice” in loc de injectie, ”motorase” in loc de freze, etc.);
  • Ii povestesti celui mic istorioare pline de duh, cu si despre dentisti, care-l pot ajuta sa se familiarizeze cu ideea;
  • Anunti sedinta abia cu cateva zile inainte, dar fara sa insisti asupra evenimentului in sine.

Inca din primii ani de viata, este esential ca parintii sa nu neglijeze consultatiile de specialitate intr-un cabinet de stomatologie, acestea putand influenta in maniera pozitiva sanatatea orala a adultului de maine. In acest sens, clinica dentara Orto Care poate veni in ajutorul tuturor copilasilor care au nevoie de tratamente dentare.