apr. 19

5 idei de activități pentru ”Școala Altfel”

5 idei de activități pentru ”Școala Altfel”

Credit foto: StanCristina.com

De obicei, în săptămâna ”Școala Altfel”, cea mai dificilă parte este alegerea activităților. Elevii nu sunt de acord cu profesorii, iar profesorii nu sunt de acord cu elevii, dar nimeni nu vine cu o cale de mijloc. Pentru că programul din această săptămână nu mai poate fi schimbat, vin abia acum cu niște propuneri. Dacă ideile mele nu vă mai ajută, măcar să vă facă puțin în ciudă.

1. Cunoaște-ți colegii mai bine

Tu îți cunoști colegii? Știu că vă vedeți zilnic și că petreci mai mult timp cu ei la școală decât acasă, cu familia, dar tot tind să cred că nu îi cunoști cu adevărat. Săptămâna asta e momentul perfect în care să afli lucruri despre colegii tăi. Încercați să găsiți diverse jocuri și activități care să rupă ”bariera” impusă zilnic, indirect, la școală și care să te ajute să îți cunoști colegii de clasă. (Propunere: încearcă să simulezi diverse situații și să afli cum reacționează).

2. Cunoaște-te mai bine pe tine

Fii egoist! Pregătește, alături de colegii tăi, activități în cadrul cărora să te cunoști mai bine, tu pe tine. Lasă-i pe restul. Înainte să vezi cum reacționează ei în diverse situații, cel mai bine este să îți cunoști propria reacție. Organizați un workshop pe această temă și vedeți ce iese. Eu, împreună cu colegii mei, cu diriga și cu John, am organizat un workshop despre cunoașterea și diminuarea propriilor vulnerabilități.

13015114_10153563863595036_8184102707956737124_n

Selfie preluat de pe facebook-ul lui John

3. Mergi la un film

Cine a spus că săptămâna ”Școala Altfel” trebuie să se rezume strict la educație? Unde ar ajunge lumea asta dacă am uita să ne relaxăm? Ia-ți colegii de clasă și treceți pe la cinematograf. Chiar dacă filmul nu o să fie o capodoperă, sigur o să vă distrați.

4. Fii voluntar pentru o zi

Nu e nevoie de o săptămână specială ca să fii voluntar, dar poate fi un motiv bun pentru a face ceva diferit de ce ai făcut până acum. Interesează-te, împreună cu profesorul diriginte sau cu directorul școlii, de mai multe firme sau instituții care sunt dispuse să vă pună la dispoziție un program de genul „angajat pentru o zi”. Multe școli am văzut că au făcut asta, nu neapărat din Ploiești.

Fotografie din arhiva personală a autorului

Fotografie din arhiva personală a autorului

5. Ieși la o plimbare

Săptămâna „Școala Altfel” îți oferă destul de mult timp liber. Ia-ți colegii și organizați o plimbare în aer liber. Eu, personal, iubesc serile calde și liniștite de vară. Și alea de primăvară. Noroc cu Marius și cu Cristina că mi-au amintit azi ce liniștit și frumos e orașul după lăsarea serii.