Antrenamente cu greutatile fitness

Posted by

Fie ca mergem la sala sau facem antrenamente acasa, un lucru este cert, avem nevoie de multa determinare si consecventa, insa trebuie totodata sa practicam sport in functie de rezistenta, de nevoile si de obiectivele fiecaruia dintre noi.

Fie ca dorim sa slabim sau sa acumulam masa musculara, sa ne tonifiem, sa ne dezvoltam corpul, ori sa ne crestem forta muschilor, greutatile de fitness pe care trebuie sa le folosim trebuie alese in asa fel incat sa fie utilizat corespunzator. Intradevar sunt usor de folosit, fiind concepute pentru a fi fixate pe gantere si pe haltere, insa exista o diversitate de greutati, de dimensiuni diferite si care cantaresc diferit, tocmai pentru a fi adaptate nevoilor fiecarei persoane.

Cum ne putem antrena cu greutatile de fitness?

In functie de obiectivele pe care e are fiecare individ, acesta poate antrena diferite grupe de muschi, la o anumita intensitate, din diferite pozitii ale corpului, in picioare sau sezand, ori chiar culcati pe spate. Greutatile pot fi folosite individual sau atasate ganterelor si halterelor. Exercitiile cu haltera dezvolta muschii umerilor si bratelor, ai spatelui si pieptului, precum si muschii fesieri sau cei ai picioarelor. Printre cele mai eficiente exercitii care maresc procentul de masa musculara si de rezistenta la efort se numara: flexiuni, extensii, impins, ridicari si fandari.

Haltere vs gantere

Antrenamentul cu gantere izoleaza mult mai bine grupele musculare astfel incat daca lucrezi piept cu gantera, in principal lucreaza doar pectoralul, iar numarul fibrelor din aceasta grupa implicata in miscare este unul foarte mare. De asemenea, la acest tip de antrenament este nevoie de o coordonare mult mai buna, imbunatatindu-se si acest aspect, greutatile fiind mai greu de manevrat si controlat. In cazul antrenamentului cu haltera bara este fixa, greutatile de fitness sunt sustinute aparent mai usor, priza fiind pe bara, iar in exercitiu sunt implicate mai multe grupe cu un numar mai mic de fibre din fiecare.

Pentru dezvoltarea si tonifierea musculaturii: gantere si greutati fitness

Spre deosebire de haltere, care se tin cu ambele maini si se adreseaza mai mult persoanelor care doresc sa isi mareasca procentul de masa musculara si de rezistenta la efort, ganterele se tin intr-o singura mana, fiind bare de mici dimensiuni ideale pentru aerobic. Astfel, prin antrenamentele de aerobic de acasa sau de la sala cu gantere de greutati mici poti slabi mai usor, arzand rapid caloriile.

Exista, de asemenea, si exercitii cu gantere de greutate mare, pentru dezvoltarea bratelor, umerilor, abdomenului, pieptului, spatelui sau picioarelor. Printre cele mai eficiente exercitii cu gantera se numara: flexiuni, ridicari ale bratelor, extensii, impins din fata, ridicari din umeri si genuflexiuni. Pentru exercitii si mai solicitante, poti atarna greutatile de corp executand antrenamente cu greutati de fitness individuale, precum: tractiuni cu greutatea atasata de corp, abdomene cu greutatea in brate sau ridicarea greutatii deasupra capului stand pe banca.

Cat de mult conteaza greutatea cu care lucram?

Si greutatea cu care putem lucra la haltere este mai mare. Astfel, antrenamentul cu gantere izoleaza mai bine si lucreaza putine grupe cu multe fibre, in timp ce antrenamentul cu haltera lucreaza mai multe grupe si implica o forta mai mare. Prin urmare, antrenamentul cu haltere duce la dobandirea unui corp robust, masiv si de forta, iar cel cu gantere duce la un corp atletic, sculptat si agil. Indiferent de tipul exercitiilor cu greutati de fitness, practicarea acestui sport creste rezistenta fizica la efort si cu echilibrul corpului, prin efortul sporit implicat. Totodata, daca obiectivul dumnevoastra este sa slabiti si sa va tonificati corpul, exercitiile cu greutati de fitness sunt cea mai rapida cale spre atingerea scopului. Folosind un procent foarte mare al masei musculare pentru a va mentine echilibrul in timpul antrenamentului, metabolismul este accelerat odata cu arderea caloriilor.