Băiatu ai un telefon?

zi și mie cât e ceasu băiatu.

peatuncea când coboram treptele alimentarei nu eram mai înalt decât arbuștii din ghiveci care ornau scara pe care trebuia s-o urci ca să cumperi o sticlă de suc pâine și țigări pentru tata. sau pentru mama.

auzi dar tu nu fumezi nu?

nu ziceam râzând. pentru mama chesterfield și viceroyu e pentru tata.

mutându-mi picioarele de pe o treaptă pe alta ajungeam pe trotuar unde agățat de un perete se cocea rezemat la soare un boschetar. puradeii din cartierul oarecum străin în care mă aflăm năpădeau la vederea sacoșilor care plecau din magazin. eram înconjurat de o șleahtă babană de pirande de vreo 12-13 ani care purtau tocuri din piele de leopard și genți din piele de șarpe sau pur și simplu negre mai mari ca ele cât să-ncapă orice soi de ciubuc sau chiar un copil pe care părinții îl speriau căl dau la țigani dacă nu e cuminte.

boschetarul avea hainele groase de toate zilele și fermenta înfășurat cu lână și sac. pe ochi purta ochelari de soare și de sub ei răbufnea un aer bolnav când și când, consecință a vieții și a tutunului more.

băiatu ai un telefon?

pe-atunci de unde telefon.

hai băiatu zi știi cât e ora

fraierii îmi văzuseră ceasul de la mână dar de sub ochelarii de soare încinși și prăfuiți și din agitația puradeilor strânși cârd în jurul meu nu-și dădeau ei seama ce e cu cureaua aia portocalie. un ceas de la tedi mă gândeam cine ar fura așa ceva. și-am avut dreptate. nici măcar boschetarii nu fură ceasuri tedi. mă simțeam cam nasol când mă gândeam că eu îl șparlisem de la un coleg de grădiniță.

Acuma situația s-a schimbat. am 34 de ani un job bine-plătit la o corporație, mașină de serviciu, iar ceasurile le țin pe post de brățară că oricum scrie pe tot ecranul de 5,4 al S3-ului cât e ora. Și boschetarul, acuma un moș găurit, își dă seama de asta. nu mă mai caută de telefoane. zice sărumâna șefule când își rânjește gingiile vinete. sărumâna șefule nai și tu un bănuț sămi iau și io o pâine. când întind mâna spre portofel cămașa descoperă ceasul despre care știe de asemenea că e cumpărat din vreo reprezentanță sau dintrun cine știe ce sofisticat magazin online de ceasuri de mana pentru barbati.

se tot miră moșu. bă ce bine a ajuns puștiulică ăsta. în fiecare zi când iese din magazin și merge spre mașină deasupra sacoșii pe careo cară vezi ba ceasuri sport, ba ceasuri office, ba ceasuri luxury, ba ceasuri free time.

 

 

ARTICOL SCRIS PENTRU CAMPANIA CEASUL PERFECT PENTRU MOMENTUL PERFECT.