Care sunt regulile de buna… purtare a unui aparat dentar?

Posted by

Ideea de a purta aparat dentar ii nelinisteste pe unii pacienti. Desi, in general, frica de durere este cea care ii impiedica pe multi sa intre in cabinetul stomatologic, in acest caz, frica de aspectul estetic este cea care pune piedici. Vestea buna este ca, la fel ca in orice alt domeniu, evolutia si-a facut remarcata prezenta si in randul aparatelor utilizate pentru indreptarea dintilor.

Daca inainte obisnuiai sa vezi modele ceva mai inestetice, acum ai la dispozitie o gama variata de dispozitive, de la cele fixe la cele mobile si de la cele vizibile la cele invizibile. Bracketurile sunt acum nu doar din metal, ci si din safir sau ceramica, iar ligaturile elastice pot fi simple, colorate sau transparente, pentru a incanta pacienti din toate categoriile de varsta, de la adolescenti la adulti.

Un aparat dentar disponibil si la dentalexcellence.ro are o eficienta recunoscuta in ortodontie, fiind solutia perfecta atunci cand te confrunti cu dintii crescuti in unghi diferit de cel normal, cand dintii sunt inghesuiti sau au interspatii deranjante, cand aspectul estetic este deficitar sau cand intampini dificultati in masticatie. Purtarea acestui dispozitiv, insa, implica si o serie de reguli pe care va trebui sa le respecti pentru ca sanatatea orala sa fie optima pe toata durata tratamentului. Iata care sunt recomandarile esentiale venite din partea specialistilor!

  1. Controale periodice

Este deosebit de important sa te prezinti regulat la control pentru ca dispozitivul sa poata fi reglat. Intervalele la care se realizeaza consultatiile periodice difera in functie de aparatul utilizat, insa medicul ortodont iti va spune exact care este perioada optima la care trebuie sa revii la cabinet.

  1. Igiena orala riguroasa

Igiena necorespunzatoare pe durata purtarii unui aparat dentar poate favoriza aparitia placii bacteriene. Resturile alimentare sunt retinute cu usurinta in spatiile aparatului, de aceea este important ca igienizarea sa se faca ca la carte. Spala-te pe dinti dupa fiecare masa, folosind o periuta cu peri fini si clateste cu apa din abundenta.

  1. Periute moi

Pentru a nu irita gingiile si a evita durerile de dinti, foloseste periutele cu peri moi, care au inscrisa pe eticheta marca Soft sau Ultrasoft.

  1. Dusul bucal in schimbul atei dentare

Daca obisnuiai sa utilizezi ata dentara dupa periaj, in timpul purtarii unui aparat dentar este preferabil sa optezi mai degraba pentru dusul bucal. In acest fel, nu va exista riscul de a agata sau dezlipi bracketurile.

  1. Foloseste tablete pentru controlul placii bacteriene

Pentru a depista daca periajul este insuficient sau efectuat gresit te poti ajuta de tabletele special concepute pentru a identifica placa bacteriana. Fa acest test simplu de 2 – 3 ori pe saptamana.

  1. Curata atent dintii si gingiile

Atat dintii, cat si gingiile trebuie curatate atent. Poti apela si la o periuta speciala pentru igienizarea bracketurilor.

  1. Renunta la obiceiurile nesanatoase

Scoate din programul tau alimentar toate produsele tari si evita muscarea din fructele sau preparatele cu duritate mare. Atunci cand consumi preparate cu carne sau pizza, obisnuieste-te sa tai feliute sau bucatele mici, pentru a nu slabi sau rupe dispozitivul medical. Renunta la guma de mestecat, caramele, dulciuri sau sucuri acidulate. Zaharul este foarte prietenos cu placa bacteriana.

  1. Igienizarea profesionala

Macar o data la 3 luni programeaza o sedinta de igienizare profesionala, pentru o curatare care sa te asigure ca dintii sunt feriti de orice pericol de deteriorare.

Poarta un aparat dentar exact asa cum iti recomanda medicul ortodont si vei avea in scurt timp un zambet impecabil, de star de cinema.