Dusul bucal, un instrument esential pentru sanatatea noastra

Posted by

Sanatatea dintilor este esentiala pentru organism, deoarece cariile si placa bacteriana ramasa pe dinti in urma periajului ne pot provoca probleme grave de sanatate.

Desi periajul a devenit o obisnuinta cotidiana, tot mai multe studii demonstreaza ca acesta nu reuseste sa inlature in totalitate placa bacteriana iar acest lucru favorizeaza si depunerea tartrului, ce poate duce pana la aparitia afectiunilor paradontice.

Din fericire traim in secolul XXI iar fiecare problema are un raspuns, iar in cazul nostru acesta este dusul bucal.

Dusul bucal este o inventie relativ recenta

Acesta si-a facut aparitia in anii 60 iar principiul de functionare este unul simplu si eficient. Apa din rezervorul aparatului este pompata in jeturi, iar viteza acestora poate atinge si 40.000 pulsatii pe minut.

Jetul de apa este aruncat intermitent iar acesta va dizloca cu usurinta resturile alimentare de pe dinti sau din spatiile greu accesibile, ori din zonele sensibile cum ar fi implanturile sau coroanele dentare.

Multi dintre noi am fi tentati sa spunem ca folosirea unui dus bucal poate fi inlocuita de ata dentara, dar trebuie sa ne gandim ca exista o multime de locuri in care accesul este dificil sau chiar imposibil. Ganditi-va numai la problemele pe care le intampinati atunci cand doriti sa curatati spatiile dintre dinti sau ultimele masele, ori lucrarile dentare sau coroanele ori implanturile.

Mai mult decat o igiena orala perfecta, dusurile bucale sunt folosite si pentru tratarea afectiunilor gingivale, iar acest lucru poate fi observat si in cabinetele stomatologice unde un dus bucal a devenit o prezenta obisnuita.

Unul dintre principiile pe care trebuie sa le respectam atunci cand folosim un dus bucal este regularitatea, dar acest lucru este usor de respectat deoarece acesta este eficient si cand este folosit doar pentru o perioada scurta de timp in fiecare zi (90 – 120 de secunde).

Dusul bucal este usor de utilizat si se foloseste de regula inainte de periaj. Acesta poate folosi solutii diluate de apa de gura sau chiar apa obisnuita, incalzita insa pana la o temperatura de aproximativ 37 de grade Celsius.

Sanatatea noastra este cea mai importanta

Este necesar sa fim atenti atunci cand il folosim pentru prima data, mai ales daca suferim de afectiuni paradontice sau avem mai multe implanturi, deoarece va trebui sa reglam presiunea apei (nu este indicat niciodata sa il folosim pe treapta cu viteza cea mai mare).

Este foarte importanta si orientarea varfului dusului bucal, deoarece o inclinatie incorecta poate diminua eficienta curatarii dintilor. Acesta trebuie orientat sub un unghi de 45 de grade, iar curatarea dintilor va incepe de la ultimele masele.

In cazul in care apar dureri ale dintilor sau ale gingiei acestea sunt cauzate in general de presiunea foarte mare, iar in acest caz este necesar sa reducem presiunea apei.

Irigatorul va fi deplasat pe toata suprafata dintilor, acolo unde se va pune accent pe zonele interdentare, intre dinte si bracket sau in zona lucrarilor dentare.

Atunci cand ne vom cumpara un irigator bucal este indicat sa avem cat mai multe capete:

  • Un varf standard, pentru cazurile obisnuite (nu trebuie sa uitam sa il inlocuim la 6 luni);
  • Un curatator pentru limba, ce va trebui inlocuit la cel mult 3 luni;
  • Un varf periuta de dinti cu varful rotunjit, pentru perierea delicata a zonelor mai greu accesibile;
  • Varful Plaque Seeker indicat pentru curatarea zonelor de langa lucrari dentare, implanturi sau coroane dentare;
  • Varful Pik Pocket pentru igienizarea pungilor paradontale sau a furcatiilor descoperite;
  • Varful ortodontic.

Cu siguranta ca ne va fi greu sa ne orientam printre multitudinea ofertelor magazinelor online, iar in acest caz este recomandat sa apelam la ghidurile specializate ce ne vor invata cum sa alegem cal mai bun irigator bucal.

Unul dintre cele mai bune ghiduri de specialitate poate fi gasit la https://www.ieftinesibune.ro/sanatate-si-farmacie/alege-cel-mai-bun-dus-bucal-pentru-acasa/.

Acolo vom vedea care sunt cele mai bune dusuri bucale, care sunt criteriile si punctele importante pe care trebuie sa le urmarim, cum vom alege cele mai bune marci, iar in final vom gasi produsele recomandate in urma testarii mai multor marci de dusuri bucale.