De ce este necesar sa adunam selectiv gunoiul?

Posted by

Nu stiu daca pana in prezent am abordat acest subiect, dar daca pana acum nu am facut acest lucru asta nu inseamna ca aceasta tema nu este una destul de importanta. Si ar fi exceptional daca am reusi sa ne educam si sa ne obisnuim sa strangem selectiv gunoiul pe care de voie, de nevoie il producem.

Iar daca ar fi sa ne raportam la acest subiect intr-un mod extrem de simplu si care sa ne ajute in dezolvatrea noastra, cel mai probabil ca am fi foarte atenti la ceea ce transmitem mai departe semenilor nostri, apropiatilor si de ce nu micutilor nostri.

Indiferent pentru ce serviciu ai optat pentru a-ti ridica gunoiul trebuie sa stii anumite lucruri esentiale si mai mult decat atat pe care sa le si pui in practica.

Ce trebuie sa stii despre gunoiul tau?

Ar fi foarte bine daca ne-am raporta la toate aceste lucruri fara sa ne impotrivim si fara sa analizam situatia in „n” faze, mai ales daca nu este cazul. In principiu oamenii se feresc sa vorbeasca despre lucrurile esentiale, pentru care nu depui decat un efort minim.

In alta ordine de idei ar trebui sa stim cateva lucruri elementare, esentiale care sa ne ajute atat in intimitatea caminului nostru, cat si in momentele pe care ne hotaram sa le petrecem in spatiul public sau pe domeniul public. Si la acest capitol ar trebui sa recunoastem ca nu toate persoanele au implementat in gandirea lor aspecte de genul acesta:

  • indiferent de locul unde te gasesti nu uita ca daca ai facut mizerie ar fi cazul sa o strangi si sa o duci la cosul de gunoi;
  • nu lasa ambalajele de la produsele pe care le-ai utilizat pe unde nimeresti, locul lor este in cosul de gunoi;
  • nu uita nici faptul ca este important ca atunci cand iti strangi gunoiul mai intai de toate sa il selectezi;
  • daca esti cu adevarat iubitor de animale nu vei lasa mizeria animalului tau pe oriunde ar fi prin parc;
  • iar daca iti doresti sa traiesti intr-un mediu curat ar fi cazul sa iti asumi responsabilitatea pentru aceste lucruri;

Stiu ca nici tie nu ti-ar face placere sa dai peste mizeria, gunoiul altcuiva atunci cand mergi prin parc sau cand vrei sa faci o scurta plimbare prin oras. Si cu toate astea sa mai intampla sa cazi si tu in aceeasi capcana. De exemplu sa nu-ti faca placere ceea ce ti-am expus mai sus, dar bineinteles fara sa tii cont de acest lucru sa iti lasi gunoiul in urma in orice loc posibil.

Si oare cati dintre voi nu a realizat acest lucru macar o singura data, fara sa-si dea seama poate? Si da, indiferent de persoana si de statut, toti am facut acest lucru cel putin o data, si asta pentru ca suntem oameni si mai gresim. Insa important este sa ne educam in cel mai bun si practic mod astfel incat sa lasam un mediu curat si de ce nu sa intretinem ceea ce avem. Si pentru ca mai devreme am amintit de strangerea selectiva cred ca stiti cat de important este acest lucru.

De ce este importanta strangerea selectiva a gunoiului?

Desi nu prea s-a vorbit la noi despre acest lucru, in ultimii  3 sau 4 ani au fost voci, dar si programe care au sustinut lucrul acesta, indiferent de raza unde locuiesti, fie ca vorbim de orase, fie ca vorbim de sate.

In primul rand aceasta colectare selectiva este binevenita, avand in vedere ca printre gunoaiele noastre se gasesc si materiale reciclabile, pe care le putem reutiliza.

In al doilea rand este important sa stim si faptul ca daca nu colectam gunoiul selectiv, cineva va trebui sa faca acest lucru in final, dar la un pret mult mai mare. Pana la urma ar trebui ca fiecare dintre noi sa cunoasca si aceste mici detalii, dar si pe ce se duc banii nostri, atunci cand vorbim de taxe si impozite, dar si de ce in anumite momente se scumpeste plata pentru ridicarea gunoiului.

Si nu trebuie sa uitati de faptul ca daca cei mici vor invata toate aceste lucruri si se vor responsabiliza vor stii pe viitor ceea ce este important si cum sa gestioneze alte situatii similare, fara sa intampine mari probleme.