Examenul de definitivare in invatamant, despre care a auzit cu siguranta tot personalul didactic din invatamantul preuniversitar, este examenul prin care profesorii de la catedre sunt testati, dar la care nu se participa decat daca indeplinesc anumite conditii. Conditiile sunt litera de lege, fiind prezente in Metodologia formarii continue a personalului didactic din invatamantul preuniversitar. In acest an, examenul sustinut a avut, se pare, o probabilitate de peste 60%, numarul cadrelor didactice crescand cu aproximativ 6000. Decizia Ministerului Educatiei Nationale a fost aceea de a spori exigenta in procesorul de selectie a candidatilor pentru catedra, nota minima fiind 8 pentru promovare. Asta inseamna ca s-a sporit si responsabilitatea in alegerea unei resurse umane competente pentru a preda in invatamantul preuniversitar.
La nivel de judet Prahova, un aproximativ de 30% dintre participantii la examen nu vor putea ocupa un post de titular, intru-cat acestia au obtinut note foarte mici. La Definitivatul din acest an, s-au inscris peste 290 de candidati care au sustinut inspectii, iar 219 au sustinut si proba inscrisa si un numar de 157 de candidati din cei 219 au reusit sa promoveze examenul cu cel putin nota 8. In Prahova au existat doar 3 note de 10 si tot atatea note sub media 5. La nivel national, Prahova ocupa locul 7 la promovabilitate, cu o medie a notelor candidatilor de 8,06.
Cadrele didactice cu activitate in invatamantul preuniversitar anterior anului scolar 2012-2013 se pot prezenta la examen in 3 sesiuni, in maxim 5 ani de la finalizarea stagiului, fara sa depaseasca 7 ani de predare la catedra, dar care au statut de cadru didactic calificat. Cadrele didactice care au statut de titular si nu au dobandit definitivarea in invatamant in perioada pe care legea o prevede, vor avea contractele de munca desfacute pe perioada nedeterminata si pierd calitatea de titular, exact cum stipuleaza metodologia care este in vigoare.