feb. 10

Irigarea culturilor si avantajele sistemelor prin picurare

Irigarea culturilor si avantajele sistemelor prin picurare

O situatie des intalnita, lipsa umiditatii in sol, trebuie intampinata cu solutii pe masura care sa elimine deficitul ce afecteaza cele mai multe culturi din tara noastra. Efectele pe care deficitul de umiditate al terenurilor agricole le au asupra productiei necesita masuri riguroase, pentru a sustine totusi cresterea si nu scaderea constanta a recoltelor.

Irigarea culturilor – sursele potrivite de apa

Cei mai multi dintre agricultori se orienteaza astazi dupa sisteme mai performante, care promit eficienta crescuta. Din randul acestora, renumite pentru modul in care reduce riscurile privind rentabilitatea si productivitatea in agricultura sunt cele prin picurare. Astfel, aleg sisteme de irigare prin picurare cei care doresc sa asigure culturilor mereu hidratarea necesara, deci mai ales in perioadele secetoase, cand randamentul culturilor este cel mai scazut. O astfel de investitie are desigur un obiectiv suprem de atins si anume de a spori veniturile fermierilor.

Desi totul pare simplu, in esenta orice decizie trebuie luata responsabil. Este si cazul surselor de apa ce vor alimenta sistemele de irigatii, care pot avea proveniente diverse: panza freatica, canale, rauri, rezervoare. Daca esti specializat in agricultura, insa totusi nu detii cunostintele necesare pentru a face alegerea potrivita, mai bine consulta parerea unui geologist pentru a te convinge ca sursa de apa este potrivita. Un foraj profesional poate fi ceea ce ai nevoie. Va trebui sa faci asta indiscutabil insa in conditiile in care intentionezi sa faci comert cu cele obtinute din productie pentru ca ai nevoie de documente care sa le ateste calitatea, ca si de tot felul de avize de altfel.

Irigarea prin picurare si avantajele practice

Te poti orienta spre aceasta varianta de irigare atat in cazul in care detii o gradina, cat si daca ai evoluat spre culturi de camp. Este eficienta pentru ca favorizeaza reducerea risipei de apa, deci vei avea un consum controlat. Practic dozarea vizeaza cantitati mici de apa, la intervale prestabilite de timp.

Un astfel de sistem este preferat si in ceea ce priveste fertilizarea solului, datorita eficientei cu care imprastie si penetreaza in sol nutrientii. Acestia ajung astfel cu succes la radacinele plantelor, favorizand un randament crescut al culturilor.

Raportat la tipul culturilor de care te ocupi, sistemele de acest tip favorizeaza dozarea optima a cantitatii de apa, astfel incat eficienta sa fie pe toate planurile. Poti avea in vedere un astfel de sistem indiferent daca ai sau nu experienta in ceea ce priveste montarea. Nici nu trebuie sa apelezi la ajutor specializat pentru ca il primesti mereu cu instructiuni precise. Daca urmaresti indicatiile respective, poti avea in vedere mai departe exploatarea lor in deplina siguranta. Trebuie sa tii cont, pentru rezultate optime, de factori precum tipul solului sau inclinatia terenului.

Cat despre preturi, ai la dispozitie variante costisitoare, pentru suprafete uriase, sau variante economice, deja potrivite pentru gradini, ferme mici sau teren agricol restrans. Vizavi de acestea din urma, cu siguranta ca te vei descura pe cont propriu sa le montezi si exploatezi. Descopera sisteme de irigare prin picurare profesionale, in cadrul magazinului online NuOricum, la costuri echilibrate.