jokerul lui Nicholson vs jokerul lui Ledger partea 1

de fapt, nu e nicio confruntare. sunt două abordări diferite care merg fiecare de minune. nu cred că poate fi spus cu certitudine ce joker e mai bun. e și normal, gândindu-ne despre ce fel de personaj este vorba. totuși, sunt câteva lucruri pe care le-am remarcat.

joker este unul dintre cele mai bune personaje create vreodată de cineva și asta pentru că este foarte general. este de fapt un arhetip, neindentificându-se particular într-un individ pe care măcar să îl țină minte. jokerul este prototipul criminalului nebun cu pretenții de artist, al rebelului fără motiv, al teroristului de dragul de-a teroriza. nu se știu foarte multe despre trecutul lui joker, neexistând o vartiantă oficială a poveștii sale de până la confruntările lui batman. chiar el mărturisește, în „the killing joke”, referindu-se la viața sa. „uneori îmi aduc aminte într-un fel, alteori în cu totul alt fel”. asta face din joker un personaj misterios care e clar că e menit să reprezinte un grup de oameni/criminali/răufăcători, o idee, o manifestare, joker este mai mult un manifest, sau un personaj în adevăratul sens al cuvântului decât un individ. poate el nici măcar nu există, poate trăiește doar în mintea lui batman sau doar în mintea celor din gotham city. deși, am merge prea departe dacă am fi de acord cu ipoteza asta. sau, cine știe, nicăieri nu e prea departe pentru joker HA HA HA HA HA

1. jokerul din Batman (1989)
jokerul din acest film foarte șmecher este jucat de poate cel mai mare actor al istoriei, adică Jack nebunu Nicholson. ca în ambele filme despre care vom discuta, jokerul îl face muci pe batman, acordându-i-se mult mai multă importanță, fiind un personaj mult mai bine reliefat, un personaj căruia îi este prezentat și backgroundul, creat de regizorul Tim Burton plecând de la comic bookul the killing joke. uneori mă întreb de ce filmele cu batman în care apare joker încă se numesc batman. e umilitor pentru supereroul lipsit de superputeri.

jack napier este un interlop din gotham city. tras în țeapă de șeful său într-un atac asupra fabricii Axis Chemicals, Napier reușește să scape din mâinile poliției însă nu pentru mult timp, deoarece batman apare cu unul dintre salturile lui tâmpe iar o confruntare între ei deasupra unui cazan imens cu chimicale se termină rău pentru jack. pică în cazanul ăla și nu moare, dar suferă transformări. pielea îi devine albă, părul verde, iar buzele roșu aprins conturează întotdeauna un zâmbet larg pe fața smintită a lui joker.

astfel, personalitatea și soarta lui joker sunt definite de dorința de răzbunare în primul rând contra lui batman pe care îl consideră direct responsabil pentru transformarea sa. „you made me!” îi strigă joker lui batman undeva spre sfârșitul filmului.

nici batman, nici harvey dent, care e negru și apare în 2-3 scene și practic o lăbărește tot filmul, nici commissioner james gordon nu sunt în prim plan atât de mult ca joker, care reușește să fie personajul principal într-un film care poartă numele altui personaj.

pentru un joker care dorește să respecte comic bookurile nici că exista un actor mai potrivit decât jack nicholson. pe lângă faptul că fizic seamănă extraordinar, nicholson este un țicnit pur și simplu, iar joker asta este în acest film, victima unei tragedii care îi face sete de răzbunare. răzbunarea este un cuvânt cheie, alături de pura nebunie. rânjetul lui nicholson este o dovadă de sminteală. joker e atât de smintit și de înverșunat împotriva lui batman încât vrea să-l omoare și pentru faptul că în presa din gotham cel de-al doilea este mai vizibil.se crează o legătură foarte importantă între joker și batman în filmul ăsta, legătură despre care nu știu să fie adevărată sau dacă e, nu prea se vorbește despre ea. dar nu vreau să spolăresc prea mult pentru când vă vei uita la film, și uitați-vă, merită.

un alt lucru foarte important despre jokerul din 89. el se declară artist, totuși tot ce face este să distrugă vechea artă și tot ce este convențional. e foarte greu să determini ce e ăla un artist, de aceea nu pot să mă decid dacă jokerul din 89 este artist. probabil că este pe cale să devină artist. într-o scenă superbă, el pătrunde alături de gașca lui în muzeul de artă din gotham pentru a rămâne singur cu vicky vale, fotografa pe care dorește s-o cucerească și noua iubită a lui bruce wayne.

în timpul distrugerii obiectelor de artă din muzeu, joker îl oprește pe un slugărău de-al lui în timp ce acesta vroia să spargă o pictură morbidă. joker îi zice „I kinda like this one. Leave it.”.
astfel, la 52 de ani, jack nicholson joacă un rol excepțional, totuși rămânând în zona personajelor excentrice cu care a devenit celebru. conturează un caracter care atrage privirile tuturor. nimeni nu caută pe youtube spre exemplu secvențe din Batman 1989 cu
batman zboară cu rahatul lui de avion deasupra orașului și pierde vremea în vreme ce joker măcelărește zeci de oameni cu zâmbetul pe față și într-un cadru de spectacol, asemenea unui artist
sau
batman zice im batman (doar dacă vor să facă mișto de el)
sau
batman bate doi tâlhari
toată lumea caută
joker folosește lethal handshake buzzer și îl carbonizează complet pe un asociat de-al său care făcea figuri neștiind cu cine se pune
sau
joker zice you can call me joker
sau
joker zice have you ever danced with the devil in the pale moonlight?
sau pur și simplu joker. joker, într-un film care se cheamă batman.
 
– Va urma – 

Comments are closed.