De ce medicii de familie nu mai elibereaza retete compensate?!

Medicii au numit inceputul anului 2018 „perioada zero„. Acestia nu doresc sa semneze contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate deoarece doresc majorarea fondurilor alocate dar si ca birocratia necesara efectuarii unei consultatii, eliberarii adeverintelor, etc sa scada. Incepand de ieri, 3 ianuarie 2018 medicii acorda servicii in sistem privat. Pe peretii cabinetelor au inceput sa apara liste cu tarife pentru consultatii.

Medicii doresc sa atraga atentia celor de la nivel central prin faptul ca refuza temporar sa semneze contractele ce au expirat pe data de 30 decembrie 2017 pana ce bugetul alocat medicinei primare nu va fi majorat. Uni medici spun ca haosul din prezent in medicina din Romania se datoreaza politicienilor ce dealungul timpului au reusit sa distruga si sa schimbe ceea ce functiona foarte bine candva.

Nu toti medicii din judet sunt in aceasta greva. Aproape 35% dintre acestia au acceptat sa semneze contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate Prahova.

Ca si consecinta a acestei greve, o parte din cabinetele existente ce nu au semnat contractele fie se vor inchide, neavand fonduri fie vor elibera trimiteri si retete contra cost.

In perioada ce urmeaza se va organiza o intalnire la care vor fi prezenti deputati si senatori ai judetului Prahova pentru a discuta cu medicii de familie despre modificarea legislatiei ce face referire la medicina primara.

O alta „suparare” a medicilor de familie este sistemul informatic defectuos ce se blocheaza zilnic, birocratia in exces, protocoalele medicale dar si interdictiile de prescriere de medicamente. Din aceasta cauza acestia sunt nevoiti sa stea aproape tot programul cu ochii in calculator.

Aceasta greva nu are o perioada stabilita in care se dasfasoara. Sigur este ca in zilele ce urmeaza se vor face schimbari privind acest subiect. Ramane totusi de vazut daca cei de la centre vor asculta ce au medicii de familie de spus si ce decizii legate de acest subiect vor lua.