„Moș Crăciun are sânge în instalație. Și tu la fel!”

Posted by

Având în vedere statisticile realizate de către Organizația Mondială a Sănătății aproximativ 1,7% dintre români au donat sau donează sânge, față de media europeană care se situează undeva pe la 4%, cu atât mai mult dacă aducem în discuție și criza de sânge din spitale din cauza pandemiei. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este scăderea numărului de donatori în perioada acestor sărbători de iarnă, mai cu seamă că numărul acestora s-au redus aproape la jumătate.

Însă în acest an numărul donatorilor s-a redus drastic, chiar și a celor donator constanți din întreaga țară pe seama temerii că se vor contamina cu SARS-CoV-2. Pentru a putea combate acest fenomen și numărul redus de donatori a fost lansată Campania „Moș Crăciun are sânge în instalație. Și tu la fel!”, campanie prin care oameni sunt rugați și în același timp sprijiniți să vină să doneze sânge.

De asemenea perioada în care se desfășoară această campanie este 21 – 23 decembrie, în cele mai bune condiții de siguranță și bineînțeles prin programarea la diverite intervale orare, astfel încât aglomerația să fie evitată și mai mult decât atât să se poată respecta în mod corespunzător toate normele de protecție impuse de lege. Așadar această campanie este susținută și de către proiectul social Donorium și Asociația HEM, prin programul național „N-am sânge”, și care a fost derulat pentru Institutul Național de Hematologie Transfuzională.

Ce trebuie să realizezi pentru a putea face parte din această campanie?

Înainte de a ajunge să donezi sânge mai trebuie să îndeplinești câțiva pași foarte simpli, printre care amintim de:

  • intră pe site-ul www.amsange.ro;
  • descarcă aplicația Donorium de pe AppGalery, AppStore sau Google Play;
  • introduce codul #amsange în timpul instalării;
  • programează-te la cel mai apropiat centru de transfuzie;
  • și în cele din urmă nu uita să distribui mesajul acestei campanii pe rețelele de socializare;

După cum puteți vedea nu sunt prea multe lucruri de făcut sau prea complicate, deoarece în această eră a tehnologiei totul este foarte simplu și de asemenea ușor. Însă trist este faptul că în țara noastră doar una din trei persoane primește transfuzia sanguină de care are nevoie și bineînțeles o singură donare poate salva până la trei vieți. Cele mai afectate centre de transfuzii din țară sunt cele din Cluj și Iași. Prin urmare pentru cei ce își doresc să doneze, mai multe informații despre campanie puteți găsi pe site-ul www.amsange.ro sau pe pagina de Facebook a evenimentului.