Obiceiuri si traditii in apropiere de Paste

Posted by

Aveam impresia ca toate lucrurile legate de curatenie, de a face putina ordine prin casa si prin gradina (daca o ai) se vor face in primul rand cand soseste primavara, insa mi-am dat seama ca nu este singurul moment. Cred ca cea mai mare curatenie in care esti implicat este cea pe care o faci pentru Paste. Cu siguranta ai vazut destule gospodine agitandu-se inainte de Paste si incercand sa faca totul perfect, in special acele aspecte legate de curatenie si mancare.

Prin urmare nu sunt chiar atat de multe lucruri de facut, dar tot ceea ce trebuie sa faci trebuie facut cu o foarte mare raspundere. Dar asa cum am spus si mai devreme sunt nenumarete traditii si obiceiuri pe care sa le indeplinesti inainte de Paste, iar printre cele mai cunoscute sunt curmatoarele:

  • curatenie exemplara in casa si in curte, in functie de situatie;
  • curatenie la cimitir – asta daca se impune, mai ales pentru cei ce stau si locuiesc la sate;
  • pregatirea felurilor de mancare pentru Paste;
  • vopsirea oualelor in Joia Mare;
  • si multe alte traditii pe care le are fiecare zona din aceasta tara;

Altfe spus fiecare sat si fiecare asezare indiferent ca vorbim de orase au propriile lor traditii si obiceiuri ce uneori sunt complet diferite. Poate ca ar fi mult mai indicat ca cel putin persoanele mai tinere sa se ingrijeasca de aceste obiceiuri si de ce nu sa le pastreze si sa le duca mai departe.

Ba mai mult decat atat Pastele inseamna si traditii nu numai niste factori sau aspecte religioase. Insemnatatea Pastelui este mult mai ampla decat isi poate imagina unii dintre noi si poate ca de aceea foarte multe persoane respecta traditiile si obiceiurile de Paste.

Pe de alta parte nu trebuie sa uitam nici de aspectul sufletesc si de tot ce tine de spiritual, iar cei ce se cred si sunt constienti de asta fac tot posibilul pentru a pastra ceea ce este necesar pentru sufletul lor. Intr-un singur cuvant pregatirea pentru Paste nu este una usoara, dar nici una pe care sa nu vrei sa o realizezi. Tu cum te pregatesti de acest Paste?