Octav Bjoza va sustine o conferinta, in cadrul „Ploiestiul isi aduce aminte”

Posted by

Muzeul „Ion Ionescu Quintus” din Ploiesti sau, deja cunoscut de catre toti ploiestenii ca Muzeul de Arta Ploiesti, isi are originea in Pinoteca Municipiului Ploiesti care, dupa al Doilea Razboi Mondial, isi schimba numele in Muzeul de Arta, in anul 1955. Cladirea situata in centrul orasului este un monument de arhitectura care are o valoare nationala, mai ales ca se afla deja pe lista monumentelor istorice. Muzeul de Arta Ploiesti are o istorie destul de interesanta si cuprinzatoare, iar cei care nu stiu foarte multe despre muzeu, pot veni si afla intreaga istorie chiar in incinta sa.

Cu aceasta ocazie, pentru ca va vorbeam despre muzeu, va anunt ca in aceasta duminica va avea loc o conferinta a unui fost detinut politic, conferinta lui Octav Bjoza. In data de 7 august, duminica, dupa cum am zis mai sus, incepand cu orele 15:00, veti putea lua parte la o conferinta extraordinara, al carui invitat este Octav Bjoza, iar Muzeul de Arta Ploiesti va fi locatia care va gazdui acest eveniment. Conferinta face parte din proiectul intitulat „Ploiestiul isi aduce aminte”, intregul eveniment fiind organizat de catre Asociatia pentru Educatie si Dezvoltare Urbana, cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer, partener principal fiind chiar Muzeul de Arta, Ploiesti.

Desi au trecut mai bine de 25 de ani de la caderea comunismului, consecintele sale se vad si astazi si acestea inca marcheaza societatea romaneasca. Scopul proiectului despre care v-am spus mai sus este acela de a informa ploiestenii cu privire la evenimentele din perioada 1945-1964, pentru a-i face constienti pe locuitorii Ploiestiului, in particular, despre efectele evenimentelor ce au marcat acei ani. Pe langa acest scop principal pe care „Ploiestiul isi aduce aminte” il are, se doreste a se recupera si memoriile unor persoane care au fost victimele reprimarii revoltelor care au avut loc in perioada comunista, in primele doua decenii postbelice. Prin cunoasterea acestor detalii istorice ale vremii, se pot gasi modele umane care au avut curaj si intransigenta intr-o societate cum este in zilele noastre, cu o criza de valori care se intampla sa fie din ce in ce mai des reclamata.

octav bjoza

Daca doriti sa fiti partasii unui eveniment important, care inglobeaza memorii istorice si nu numai, in aceasta duminica, de la ora 15:00, sunteti asteptati la Muzeul de Arta Ploiesti, unde fostul detinut politic si Presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Octav Bjoza, va sustine prima conferinta din cadrul proiectului „Ploiestiul isi aduce aminte”. Proiectul se desfasoara pe parcursul lunilor august-octombrie 2016 si este format din 5 evenimente realizate cu colaborarea Muzeului de Arta Ploiesti. Partenerul media al evenimentului este Sorin Petculescu (click pe link).