Ploieștii vechi și noi

Posted by

De curând, Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (dezvoltareurbana.org) mi-a făcut o surpriză plăcută! Cei de la Asociație au observat ce fel de cărți îmi plac și ce subiecte mi se par interesante, așa că mi-au oferit două cărți geniale despre orașul în care m-am născut și am crescut. Prima se numește ”Cât de frumos poate fi un oraș urât. Povești și amintiri din Ploiești”, iar cea de-a doua se intitulează ”Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești”.

Cât de frumos poate fi un oraș urât

Prima carte conține povești din orașul Ploiești, de la trenuri și gări, până la cele mai cunoscute restaurante de la vremea aceea. Autorii volumului (Oana Purice, Claudius Dociu, Liviu Osman, A. Ioana Luca, Andrei Troașcă, Simona Antonescu, Dan Culea, Constantin Ilie, G.W., Ioana Ristea, Speranța Mateescu, Viorica Răduță și, nu în ultimul rând, Lucian Vasile) și-au scris amintirile din Ploieștiul vechi și nou, oferindu-i acestuia o imagine mai puțin cunoscută de către ploieșteni. Cu un număr de 288 de pagini, volumul este o oportunitate potrivită de a cunoaște și celelalte fețe ale orașului.

Volumul „Cât de frumos poate fi un oraș urât. Povești și amintiri din Ploiești” este primul titlu din colecția „Memento”. Cartea a apărut în aprilie 2016 și cuprinde 13 secvențe personale din Ploiești, așa cum l-au simțit autorii. Poveștile descriu locuri din oraș precum bulevardul, centrul istoric dispărut, gările ori case din diferite colțuri, și traversează deceniile secolului XX, ajungând până aproape de cotidian.  (republicaploiesti.net)

Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești

Când am ieșit din casă – câteva case învecinate distruse. Centrul ardea. Numai cioburi de geamuri și moloz. A fost ultima zi normală pe care am avut-o în viața mea și în orașul Ploiești. Dimineața, înainte de bombardament, când am ieșit în oraș, magazinele deschise, lumea se ducea la treburi, trăsurile – că erau trăsuri pe vremea aia, nu mașini – circulau în mod normal, zarzavagii cu zarzavaturi, iaurgii cu iaurturi, fructarii cu coșurile… Toată viața normală a orașului Ploiești și a României antebelice. După ce s-a terminat bombardamentul ăsta, toate astea au fost terminate pentru totdeauna. Orașul era o ruină… nu mai era nimic normal. Și nici n-a mai fost vreodată ceva normal. (republicaploiesti.net)

Cartea asta m-a impresionat mai mult și mi-a oferit o viziune diferită referitoare la orașul meu natal. Cu mult înainte să mă nasc eu, Ploieștiul era unul dintre cele mai bogate și prospere orașe ale țării. Era un oraș frumos ce ținea cu succes România în picioare. Câțiva ani mai târziu, Ploieștiul a fost poreclit orașul sacrificat (vezi titlul cărții). În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, orașul nostru a fost incendiat și distrus, fiind principala victimă a bombardamentelor americane, sovietice și britanice (bombardamentele americane, dar și cele sovietice și britanice, transformaseră radical urbea lui „ce bei?” într-o așezare-fantomă). Al Doilea Război Mondial a marcat orașul Ploiești. Încă nu există o recenzie scrisă de mine despre această carte, dar există posibilitatea ca după ce le citesc pe cele două să public una pe blogul meu personal, bogdandinu.com.

Ambele cărți pot fi achiziționate de pe Prăvălia Republicii, adică de aici!