Revolutia de la Ploiesti, de la 8 august 1870

Posted by

Poate ca sunt putini aceia care au auzit de asa zisa Revolutie de la Ploiesti sau, altfel spus, Republica de la Ploiesti, cum mai este ea numita. Ce a insemnat asta? O miscare antimonarhica a avut loc la data de 8 august 1870, miscare care este cunoscuta sub numele de „tulburarile de la Ploiesti”, intamplari ce au fost descrise cu o doza de umor de catre binecunoscutul scriitor I.L Caragiale. Acesta le-a numit intrigi boieresti si le-a tratat cu ironie in opere ca „Conu Leonida fata cu reactiunea” sau in nuvela „Boborul”.

Miscarea conspirativa care s-a format la acea vreme dorea sa aduca liniste intre partidele politice ale vremurilor de atunci, iar in jurul datei de 8 august 1870, s-au intrunit doua organizatii conspirative care aveau la conducere doi reprezentanti, C.T Grigorescu, respectiv Radu Stanian. Prin miscarea acestor doua organizatii infaptuite, se vroia inlaturarea lui Carol I, acuzat ca avea niste tendinte autocratice, fapt ce a fost un mare inconvenient pentru partide si nu numai. In acest sens, bineinteles ca cei foarte decisi sa schimbe perspective si idei au pus in aplicare un plan, prin care s-au organizat niste centre de unde miscarea avea sa porneasca. Printre centrele in cauza se afla si Ploiestiul. In noaptea de 7 spre 8 august, desi evenimentul trebuia amanat pentru ca se dorea aflarea rezultatului razboiului dintre Franta si Prusia, un foarte determinat reprezentant al grupului de conspiratori format la Ploiesti, nu a acceptat amanarea si a actionat. Vorbesc despre Candiano Popescu, cel care a ocupat impreuna cu cei din grupul sau, prefectura si telegraful din municipiu.

republica de la ploiesti

In urma manifestarii de la Ploiesti, principele Carol I a fost detronat, iar Candiano Popescu a primit o telegrama prin care se anunta inlaturarea de la tron a principelui. In urma acestui eveniment, pe langa faptul ca neamtul a fost inlaturat de la domnie, Candiano si-a castigat si titlul si onoarea de a deveni prefect al judetului Prahova. Istoria despre Republica de la Ploiesti, evident, contine multe alte detalii, iar daca doriti sa cititi si restul aspectelor, am sa va recomand cartea „Republica de la Ploiesti”, carte scrisa de istoricul Dorin Stanescu si poate fi achizitionata din libraria Carturesti, chiar de aici (click pe link).