Salina Slanic – un loc de relaxare si recreere benefic sanatatii

Posted by

Aflata la doar 44 de km de orasul Ploiesti, Salina Slanic nu doar ca ofera beneficii pentru sanatate si este un loc unde te poti relaxa si recrea, dar vine si cu cateva caracteristici impresionante. In primul rand, este cea mai mare salina din Europa, avand dimensiuni spectaculoase, din ea fiind excavati 2.9 milioane metri cubi de sare. De asemenea, detine cel mai pur aer de pe planeta, lipsit aproape in totalitate de radiatii si poluare.

Salina Slanic a fost recunoscuta pentru activitatea ei balneoturistica inca din anul 1853, cand a fost declarata statiune turistica de interes national. Este formata din 14 camere cu profil trapezoidal, avand aproximativ 80.000 de metri patrati. Inaltimea camerelor este de 54 de metri, dand un aspect impresionant fiecarei camere.

Scurt istoric al Salinei Slanic

Potrivit datelor istorice, mosia Slanic a fost cumparata de spatarul Mihai Cantacuzino in jurul anului 1685, iar in anul 1713 a fost donata Manastirii Coltea din Bucuresti. In perioada 1943-1970, pe aceasta mosie a functionat mina de exploatare, iar dupa anul 1970 a devenit obiectiv turistic.

Accesul vizitatorilor era asigurat prin coborarea cu ajutorul unei „colivii” prin putul de extractie, pana la adancimea de 208 metri. Liftul, daca il putem numi asa, prin care se facea coborarea in mina, oferea cele mai tari momente si nu era recomandat celor mai slabi de inima. De anul trecut, dupa defectarea liftului, vizitarea minei se face cu ajutorul microbuzelor.

Pentru parcurgerea la pas a salinei, aveti nevoie de aproximativ 2 ore, dar puteti gasi diverse zone de relaxare, jocuri de joaca, terenuri de sport si o sala cu mese de biliard sau un bufet.

Sanatoriul din interiorul salinei

In interiorul salinei, alaturi de locurile dedicate relaxarii, se afla si un sanatoriu cu 50 de locuri, unde persoanele cu afectiuni respiratorii pot petrece cateva ore in liniste, iar un tratament de cateva saptamani aduce mari beneficii sanatatii.

Spatiu de relaxare si recreere

In interiorul salinei, veti gasi numeroase zone unde va puteti relaxa si unde puteti practica diverse activitati. Astfel, in interiorul salinei veti gasi locuri de joaca cu tobogane, balansoare si leagane. De asemenea, veti gasi terenuri de sport dedicate diferitelor sporturi precum volei, handbal, tenis, carting si minifotbal; dar exista si un bufet si o zona dotata cu mese de biliard.

De asemenea, in interiorul salinei se desfasoara regulat diferite competitii nationale si internationale de aeromodelism datorita lipsei circulatiei aerului, viteza „vantului” in interiorul salinei fiind aproape de zero.

O alta camera destul de spectaculoasa a salinei este Sala Genezei, in care veti putea gasi busturile lui Traian, Decebal si Burebista, precum si alte sculpturi specifice poporului daco-roman. De asemenea mai exista in salina si un basorelief al lui Mihai Viteazu si un bust al lui Mihai Eminescu, toate acestea fiind, bineinteles, sculptate in sare.

Cel mai pur aer de pe planeta

Se spune ca in salina se poate respira cel mai pur aer de pe planeta. In interior se gaseste un microclimat constant, o temperatura de 13 grade Celsius si o umiditate de circa 60%. Conditiile din salina creeaza premisele pentru cel mai pur aer de planeta, acesta fiind lipsit de radiatii si poluare.

In caz ca va ingrijoreaza prezenta carturilor in interior, va asiguram ca acestea sunt ecologice 100% si nu polueaza absolut deloc aerul din interior, fiind dotate cu pedale.

Tarife de vizitare si agrement

VIZITATORI IN REGIM NORMAL:

 • adulti: 20 lei/zi/persoana
 • pensionari: 18 lei/zi/persoana
 • copii peste 3 ani, elevi, studenti cu varsta pana la 25 ani, persoane cu handicap: 10 lei/zi/persoana
 • copii mai mici de 3 ani: gratuit (cu recomandare medicala)

GRUPURI DE MINIM 30 PERSOANE:

 • adulti: 18 lei/zi/persoana
 • pensionari: 16 lei/zi/persoana
 • copii peste 3 ani, elevi, studenti cu varsta pana la 25 ani, persoane cu handicap: 9 lei/zi/persoana

VIZITATORI IN REGIM DE ABONAMENT PENTRU 7 ZILE:

 • adulti: 126 lei/7 zile/persoana
 • pensionari: 112 lei/7 zile/persoana
 • copii peste 3 ani, elevi, studenti cu varsta pana la 25 ani, persoane cu handicap: 63 lei/7 zile/persoana

Biletul este valabil pentru o singura intrare/zi.

Alte tarife:

 • Loc de joaca – 10 lei/30 min
 • Carturi – de 1 loc – 9 Lei/15 min ; 15 Lei/30 min
 • Carturi – de 2 locuri – 12 Lei/15 min ; 20 Lei/30 min
 • Tenis de masa – 5 lei/30 min
 • Biliard – 10 lei/30 min
 • Taxa foto – 6 lei
 • Taxa video – 12 lei

Scurt video de prezentare a Salinei Slanic

Mai jos aveti si un material prezentat de catre cei de la Digi 24 despre salina.

https://www.youtube.com/watch?v=0ZCo1RqoCJI