ceva din muzica uitată a româniei

Urmează o colecție de câteva piese care să ne aducă aminte de muzica de altădată din românia. bine, mai mult prin baruri de studenți și compilații.

Începem rememorarea cu o înregistrare cu formația Progresiv TM, care a apărut în 1973 la timișoara, după cum îi zice și numele. alt aspect evident din titlu e orientarea grupului către muzica progresivă. trupa are 2 piese pe compilația Formații de muzică pop 1.

trupei Celelalte cuvinte iam dedicat un articol întreg,

Continuăm rămânând, cred, cam în același registru. Dan Andrei Aldea și formația Sfinx, cu mult mai populară decât Progresiv TM.

Aldea este unul dintre cei mai șmecheri ghitariști pe care i-a avut românia, iar Sfinx o trupă aparte în istoria muzicii românești, cu 32 de ani de activitate, 3 LP-uri dintre care unul fenomenal și câteva EP-uri.

de asemenea, pe youtube există un clip cu solouri de ghitară ale lui dan andrei aldea.

Olimpic 64 e o altă trupă despre care nu se mai știe mai nimic. Poate mai popular este numele membrului fondator, Dorin Liviu Zaharia, un creator de muzică psihedelică și folk, prieten cu Ioan Petru Culianu și care semnează textul multor piese cunoscute și adaptate, precum Strada Popa Nan, Ploaia care va veni sau Vinovații fără vină. vă prezint cînticul de haiduc.

Experimental Q este una dintre preferatele mele. O formație din cluj-napoca înființată în 73, cu o activitate de 4 ani și o piesă, Flori, prezentă în Formații de muzică pop 1. Aici aveți dansul marțian. Care-mi aduce aminte de romanticii, despre care totuși am vorbit un pic deja.

Altă trupă fenomenală este Rodion GA, tot de la Cluj-napoca. un sunet marfă, cu totul nou în muzica românească, care a înlenmit publicul la primul concert al formației. în timp ce pink floyd reinventa muzica stricând instrumente și apoi cântând la ele, Rodion Roșca și colegii înregistrau orgă de jucărie și creau ceva nemaivăzut în muzica noastră. Vă las această piesă scurtă și foarte seducătoare.

Încheiem cu Sideral/Sideral Modal Quartet, o formație cu care s-au păstrat în arhiva TVR 40 de minute de înregistrare.

sursa foto: imaginidinvis.ro

Comments are closed.